21. januar 2024 14:58

Bojana Selaković: Građani žele u EU, zato im vlast to mora omogućiti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojana Selaković: Građani žele u EU, zato im vlast to mora omogućiti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predstavnica Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković ocenila je danas da građani žele ulazak Srbije u Evropsku uniju i da vlast to mora da im omogući.

Ona smatra da je problem to što gađanima niko otvoreno neće da kaže da su reforme cilj i interes procesa evropskih integracija i što se zaboravlja da "ne postoji nijedan drugi proces koji Srbiji može da pomogne da reformiše društvo".

"Srbija to nije sposobna da uradi sama kao nijedna zemlja na zapadnom Balkanu", rekla je Selaković za Tanjug.

Dodala je da se Srbija nalazi u ugovornom odnosu sa EU, da se sama se opredelila za taj put i da je "niko nije prisiljavao".

"Deset godina je od početka procesa pregovora i Srbija je mogla da kaže nećemo dalje, nećemo sa vama, na druge načine ćemo rešavati probleme vezivaćemo se sa drugim akterima, a ne da kaže 'hoćemo da budemo deo vašeg kluba ali pod našim uslovima'", rekla je Selaković.

Prema njenim rečima, Srbija uvek ima mogućnost da odustane od evropskog puta, ako joj je to interes.

Naglasila je da ne voli kada se evropski put Srbije svodi na proces Briselskog dijaloga.

Navodi da, kada je reč o Briselskom sporazumu koji su "potpisali ljudi i iz Beograda i Prištine", nije jednostavno da se odgovornost prebaci na EU.

Smatra da se poslednjih 10 godina video samo niz jednostranih poteza na obe strane koji su doveli do nestabilne situacije.

Selaković naglašava da Srbija prirodno pripada Evropi i tvrdi da Rusija poslednjih 200 godina "ne daje mogućnost da se vrednosno integrišemo sa Evropom".

Po njenoj oceni, Srbija je u velikoj meri zavisna od ruskog uticaja, koji za razliku od evropskog nije javan i transparentan.

"Evropska unija je u poslednje dve godine demonstrirala da sada zaista želi da ne samo Srbiju, već ceo region suštinski integriše, ne zbog toga što smo se mi sad promenili, već zato što je od početka rata u Ukrajini shvatila da ne sme ostaviti zapadni Balkan neitnegrisan", rekla je ona.

Kaže da je "za razliku od ruskog, evropski uticaj javan i transparentan" i da se ogleda u tome da se određene sume novca izdvajaju i daju kao podrška institucijama Srbije, što se vidi u tome da "postoji podrška da se reformišemo".