5. februar 2024 15:59

Žigmanov: Postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas da je postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava i da predstavlja princip jednakih mogućnosti za oba pola u ostvarivanju u svim sferama društvenog i privatnog života.

Žigmanov je prisustvovao početku kampanje "Unapredi rodnu ravnopravnost" u Užicu, koju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ), u okviru projekta "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji", saopštilo je resorno ministarstvo.

Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, svi organi javne vlasti, poslodavci koji zapošljavaju više od 50 radnika, sindikati, političke stranke i tela za rodnu ravnopravnost obavezni su da Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dostave godišnji izveštaj o rodnoj ravnopravnosti.

Cilj kampanje je da se podsete na tu obavezu i da im se pruže smernice za pripremanje izveštaja.

Žigmanov je naglasio da se kampanja "Unapredi rodnu ravnopravnost" sprovodi u cilju podizanja svesti o važnosti rodne ravnopravnosti u društvu i izrazio zadovoljstvo što kampanja započinje baš u Užicu, gradu koji je, kako je rekao, u prethodnim godinama učinio značajne korake radi unapređenja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou i realizovao brojne projekte.

Kako je naveo, većina organa javne vlasti i preduzetnika, političkih organizacija i sindikalnih organizacija u Srbiji tokom 2021. i 2022. godine nije ispunila svoje zakonske obaveze i nije dostavila svoje izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti, dodajući da se sprovodi široka kampanja radi informisanja javnosti i svih nadležnih subjekata o obavezama koje proističu iz primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Žigmanov je istakao da je postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava i da predstavlja princip jednakih mogućnosti za muškarce i žene u ostvarivanju ljudskih prava u svim sferama društvenog i privatnog života.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević naglasila je da godinama unazad Užice radi na unapređivanju rodne ravnopravnosti i da su u Gradskoj upravi Užice na više od 40 odsto rukovodećih pozicija žene, kao i u velikom broju javnih preduzeća.

Vođa komponente projekta Nemačke razvojne saradnje "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji" Robert Bu najavio je da će Projekat u budućnosti podržati Ministarstvo u kreiranju digitalnog rešenja za izveštavanje po Zakonu.

Kako se navodi, na današnjoj info-sesiji predstavljene su obaveze koje obveznici treba da ispune, podzakonska akta kojima se bliže određuje način izveštavanja, kao i smernice za primenu pomenutog zakona.

Pored Užica, info-sesije u okviru kampanje "Unapredi rodnu ravnopravnost" biće realizovane i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu, navedeno je u saopštenju.