7. februar 2024 11:18

Srđan Barac: Pozitivno što će javno biti prezentovano ophođenje velikih sila na sednici SB UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Pozitivno što će javno biti prezentovano ophođenje velikih sila na sednici SB UN

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pozitivno je što će sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji biti javna i što će javno biti predstavljeno kako se koja velika sila ophodi prema pitanju KiM i položaju Srba u pokrajini, izjavio je danas Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost.

On je za Tanjug rekao da je važno da se glasno i jasno čuje čuje ko će kako da se izrazi o konkretnoj temi, ko će da bude na poziciji očuvanja međunarodnog prava, a ko će sa druge strane da bude "poslušni diktat određenih politika".

"Odgovornost svakog lidera na sednici SB UN jeste da predstavlja svoju državu u skladu sa vrednostima koje se baštine u toj državi. Pored izveštaja Stejt departmenta o kršenju ljudskih prava na KiM, pored oštrih izjava Stejt departmenta i dalje se toleriše ponašanje (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija koji se oglušava o svaku smernicu koju dobije i radi samo ono što on smatra da je njemu politički korisno", naveo je Barac.

Prema njegovim rečima, ne bi bio prvi put u istoriji da su SAD nekog finansirale, obučavale i naoružavale, a posle se sa njim sukobile, i ne bi bio prvi put da neko ko je bio njihov najznačajniji partner postane njihov protivnik.

Opozicija ne poštuje birače koji su glasali da ih predstavljaju u Skupštini

Polaganjem zakletve u holu, umesto u sali na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, opozicija je poslala poruku da omalovažava institucije i da ne poštuje ni birače koji su za njih glasali da ih predstavljaju u tom zakonodavnom telu, izjavio je danas Srđan Barac. 

Prema njegovom mišljenju, prva konstitutivna sednica Skupštine Srbije, koja ne bi trebalo da ima politički, već svečani karakter, pokazala je da će se opozicija boriti, ne konkretnim argumentima i političkim idejama, već psovkama, uvredama, potencijalnim fizičkim obračunima. 

"Opozicija nameće jedan takav stil ponašanja, što je jasan pokazatelj da opozicija ne nudi konkretnu politiku, ne odgovara na program 'Skok u budućnost- Srbija EXPO 2027' konkretnim argumentima zašto taj program za njih nije dobar, već odgovara na način da nema političkog društva i da oni ne žele čak ni da polažu zakletvu u sali na sednici Skupštine, nego polažu zakletvu u holu pred kamerama. Kome se oni zaklinju na vernost i služenje je ozbiljno pitanje", rekao je Barac za Tanjug.

On smatra da opozicija želi da stvori sliku nesigurnosti i nebezbednosti društva i to pošalje kao "municiju našim neprijateljima, a za unutrašnju upotrebu (stvori) osećaj nesigurnosti i nebezbednosti".