1. decembar 2022 13:05

Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak

Foto: Tanjug

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao je lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, saopštila je vlada u Priština.

Rašić je rekao je da očekuje da će na novom zadatku imati punu podršku Kurtija, te da je njegov zadatak da ima bolje rezultate od prethodnika, prenosi Radio Kim.

Odluku o imenovanju Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak jutros je potpisao Kurti.

Srpska lista najavila žalbu Ustavnom sudu zbog imenovanja Rašića

Protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u prisstinskoj vladi, bez saglasnosti srpskih poslanika najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija, saopsstila je danas Srpska lista i najavila zzalbu Ustavnom sudu.

"Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda", navode iz SL.

Isticcu da je konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika.

Petković: Imenovanjem Rašića Kurti pogazio prava Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak privremenih institucija samouprave, Aljbin Kurti brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Kurtijeva marioneta Nenad Rašić zajedno sa Radom Trajković ne predstavlja srpski narod na Kosovu i Metohiji, za njega Srbi nisu glasali na poslednjim izborima, već predstavlja Aljbina Kurtija i njegovu militantnu politiku prema svemu srpskom na KiM", ukazao je Petković u saopštenju.

On je istakao da to pokazuju i rezultati sa poslednjih izbora na KiM na kojima je lista koju je kreirao Rašić osvojila 0,173 odsto glasova, za razliku od Srpske liste za koju je glasalo skoro 96 odsto srpskog naroda.