9. februar 2024 12:26

Siniša Mali: Ceo svet imao je priliku da čuje o politici etničkog čišćenja na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Ceo svet imao je priliku da čuje o politici etničkog čišćenja na KiM

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ceo svet je imao priliku da čuje jake, snažne argumente predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o tome kakva je politika etničkog čišćenja Srba na teritoriji Kosova i Metohije koju sprovodi Aljbin Kurti, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

"Čuli ste i predsednika Vučića da smo uspeli da ostvarimo jednu malu, ali važnu pobedu za građane Srbije, za našu Srbiju. Videli ste da je naš zahtev bio uvažen, što je bilo veoma važno. Bio je veliki pritisak da sednica bude zatvorena za javnost i da se ne čuje ono što je predsednik Vučić imao priliku da kaže", rekao je Mali posle obilaska Dnevnog centra i kluba za starije "Anđelka Trnavac" na Banjici.

 

On je poručio da se neće stati u borbi za suverenu, nezavisnu i slobodarsku Srbiju i za interese Srba na teritoriji Kosova i Metohije.

Vodimo računa o standardu građana, povećavamo penzije

Država Srbija vodi računa o životnom standardu svojih građana, što pokazuje i povećanje januarskih penzija od 14,8 odsto, čija isplata se sutra završava, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je družeći se sa korsnicima Dnevnog centra i kluba za starije "Anđelka Trnavac" istakao da penzije u Srbiji rastu iz meseca u mesec, da se data obećanja ispunjavaju u dan i u dinar.

"Sa ovom povišicom prosečna penzija iznosi 390 evra, a planiramo da 2027. godine dostigne 650 evra", rekao je Mali.

Istakao je da su javne finansije Srbije stabilne i da ne postoji nijedan indikator koji tu stabilnost narušava. Dodao je da je za dobre ekonomske rezultate velikim delom zaslužna visoka zaposlenost u zemlji i naveo da je u Srbiji zaposleno 2,36 miliona ljudi.

Gradilište za EXPO je najveće u Evropi, počelo postavljanje šipova

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je pre par dan počelo postavljanje šipova za prvih sedam hala za EXPO 2027. koji će se održati u Srbiji i da se time ispunjava najavljena dinamika radova.

"Radi se. Reč je o najvećem gradilištu u ovom delu Evrope, tako da smo i to obećanje koje smo dali da ćemo ovih dana krenuti sa šipovima, o čemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ispunili", rekao je on tokom posete Dnevnom centru i klubu za starije "Anđelka Trnavac", odgovarajući na pitanje Tanjuga o dinamici radova.

Istakao je da se osim velikog EXPO-a, novog Beogradskog sajma, gradi  Nacionalni stadion, 1.500 stanova, čitav jedan mali grad koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude stub i osnova velikog događaja EXPO 2027.

"To će biti najveći događaj u svetu 2027. godine. Ako pogledate unazad Srbija je 2012. godine bila na ivici bankrota, a 15 godina kasnije, 2027. bićemo centar sveta,  domaćini najveće svetske manifestacije te godine. To je ogromna šansa za našu zemlju da se predstavimo na pravi način, pokažemo sve naše potencijale, i da na kraju krajeva i kroz izgradnju ovih objekata, infrastrukture, otvaranje novih fabrika unapredimo Srbiju i podignemo životni standard na nivo koji je neophodan da budemo korak u korak i sa Evropskom unijom", rekao je on.