15. februar 2024 11:59

Pokrenuta inicijativa EESC za pridruživanje civilnog društva iz zemalja kandidat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrenuta inicijativa EESC za pridruživanje civilnog društva iz zemalja kandidat

Foto: Shutterstock.com/patrice6000, ilustarcija

BRISEL - Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) zvanično je danas pokrenuo svoju inicijativu za pridruživanje predstavnika civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU u prisustvu predstavnika civilnog društva iz devet zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući i predstavnika iz Srbije.

Ukupno 131 organizacija iz devet zemalja, takozvan "član kandidat za proširenje" (EMC), među kojima je i 13 iz Srbije, izabran je u grupu stručnjaka civilnog društva, koji će učestvovati u radu EESC, čime je EESC postao prva institucija koja je otvorila svoja vrata zemljama kandidatima za članstvo u EU.

EMC predstavlja civilno društvo zemalja kandidata EU, među kojima su predstavnici poslodavaca, sindikata i civilnog društva, a uoči zvaničnog pokretanja inicijative predsednik EESC Oliver Ropke na konferenciji za novinare u Briselu ocenio je da je reč o "inicijativi prekretnici" (EESC) i da je EEAS želeo da postane prva institucija EU koja uključuje zemlje kandidate u svoj savetodavni rad.

"Mi u našu inicijativu uključujemo sve zemlje kandidate, što znači Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, Tursku, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana uključujući Crnu Goru i Albaniju. Ne smemo više da držimo više u cekaonici", rekao je Ropke.

Istakao je da je potrebno angažovati se i pokazati da, iako članstvo u EU mora da bude zasnovano na zaslugama, postoji mnogo stvari koje mogu da se urade pre toga kako bi se pomoglo zemljama kandidatima u radu i ukazao na važnost osnaživanja i jačanja civilnog društva i socijalnih partnera u zemljama kandidatima za proširenje.

"Radujemo se što ćemo raditi sa vama, sa članicama proširenja, i uveren sam da možete da dovedete nove inicijative i nove poglede, perspektive iz članica proširenja u EU. Dakle, to nije jednosmerna ulica. Mislim da i mi i vi možemo imati koristi od toga", rekao je Ropke.

Inicijativu je pozdravila potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, koja je da je proširenje u zajedničkom interesu EU i zemalja kandidata.

"To ostaje geostrateška investicija za Uniju. To je dvosmerna ulica od koristi za zemlje kandidate, ali i za EU ​​i njene države članice", naglasila je ona i istakla da se ubrzao proces proširenja.

Ocenila je da je važan trenutak u istoriji Evrope da se donesu ispravne odluke, pokaže liderstvo u Evropi i obezbede kredibilne i realne mogućnosti.

"Proširenje je ulaganje u našu stratešku autonomiju", naglasila je Jurova i dodala da se proširenje ne odnosi samo na ekonomski prosperitet.

Naglasila je da je cilj da se sve zemlje kandidati progresivno približavaju EU i da se sve više integrišu sa EU kako pregovori napreduju i naglasila da je ova inicijativa upravo o tome.

Inicijativa, koja je politički prioritet predsednika EESC Olivera Ropkea, postavlja nove standarde za uključivanje zemalja kandidata u aktivnosti EU, olakšavajući njihovu progresivnu i konkretnu integraciju u EU.

ECM je pilot projekat koji omogućava predstavnicima organizacija civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU (poslodavci, sindikalci ipredstavnici organizacija civilnog društva) da učestvuju u savetodavnom radu EESC.

To znači da će predstavnici doprineti procesu izrade odabranih mišljenja EESC, učestvovati u studijskim grupama, sastancima sekcija i na odabranim plenarnim sednicama EESC.

U praktičnom smislu, u pripremi mišljenja će učestvovati ukupno tri ECM po zemlji kandidatu, a na sekcijama EESC biće da odluče koja će mišljenja biti pripremljena uz učešće ECM-a.

Njihov doprinos će biti posebno vredan u mišljenjima koja se odnose na proširenje, pitanja od panevropskog i globalnog značaja, i vodeća mišljenja EESC.

EESC je 4. januara objavio poziv za izražavanje interesa predstavnicima civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU da se pridruže radu EESC i postanu "članovi kandidati za proširenje".

EESC je primio 567 prijava, od kojih je 131 uključena u grupu "članova kandidata za proširenje", među kojima je 13 učesnika iz Srbije, 13 iz Albanije, devet iz BiH, 15 iz Gruzije, 16 iz Moldavije, 14 iz Crne Gore, 14 iz Severne Makedonije, 15 iz Turske i 22 iz Ukrajine.