21. februar 2024 10:19

Rafal Perl: Poljska pomoć Ukrajini predstavlja izraz slobodoljublja i osećaja solidarnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rafal Perl: Poljska pomoć Ukrajini predstavlja izraz slobodoljublja i osećaja solidarnosti

Foto: Shutterstock.com/bieszczady_wildlife, ilustracija

BEOGRAD - Ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl naveo je da, bez obzira na to što poljsko-ukrajinski odnosi istorijski gledano nisu bili idealni, u trenutku napada na Ukrajinu, Poljska i Poljaci nisu ni na trenutak oklevali da toj zemlji pruže svesrdnu pomoć, koja nije prestala ni do danas.

"Pored toga što je ugostila više od četiri miliona ukrajinskih izbeglica, Poljska spada u najveće donatore pomoći Kijevu sa više od 13 milijardi evra, odnosno dva odsto BDP-a, a uz to pruža i svesrdnu podršku Ukrajini na međunarodnom planu", napisao je Perl u autorskom tekstu za "Politiku".

Kako je istakao Perl, pomoć Poljske Ukrajini predstavlja "izraz duboko ukorenjenih vrednosti u poljskom genu".

"Reč je pre svega o slobodoublju i osećanju solidarnosti, simbolično izraženom u geslu poljskih vojnika koji su se borili u drugim zemljama, u vreme Proleća naroda u Mađarskoj 1948. godine, ali i u toku srpskih nacionalnih ustanaka 19. veka, koje glasi 'za vašu i našu slobodu', ali i o nesvakidašnje bolnim iskustvima iz 20. veka", objasnio je Perl.

Perl je ukazao da Poljska nije podlegla ucenama Adolfa Hitlera 1939. godine.

"Mada je, po mišljenju predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je u nedavnom intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom rekao da je navodna 'nespremnost Varšave da sarađuje naterala Treći rajh da započne Drugi svetski rat', mi zapravo možemo biti ponosni na činjenicu da smo prvi krenuli u oružanu borbu protiv nacističkih agresora koji su nameravali da osvoje Evropu", istakao je Perl.

Prema njegovim rečima, Ukrajina i Ukrajinci danas nisu sami u sukobu sa teritorijalno najvećom državom na svetu.

"Ukrajinci nisu sami u sukobu sa Rusijom, koja po svaku cenu nastoji da obnovi imperiju zasnovanu na strahu i pretnji agresijom, a koji se pogrešno tumače kao poštovanje, Kijev može da računa na veliku grupu saveznika koji nisu i neće biti ravnodušni prema budućnosti ukrajinskog naroda i države", naglasio je Perl.