23. februar 2024 14:06

Ministarka Popović s kolegom iz FBiH razgovarala o pravnim mehanizmima zaštite žrtava porodičnog nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Popović s kolegom iz FBiH razgovarala o pravnim mehanizmima zaštite žrtava porodičnog nasilja

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ZORAN NIKOLIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović sastala se danas sa ministrom pravde Federacije Bosne i Hercegovine Vedranom Škobićem koga je, između ostalog, upoznala sa pravnim mehanizmima preventivne zaštite žrtava kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Popović je kolegu upoznala i sa nastojanjima Srbije da se kroz inkriminisanje radnji kvalifikovanih kao krivična dela, primene pravni standardi koje predviđa Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koju je naša država ratifikovala 2013. godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarka je naglasila da je odgovor Srbije na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje nedvosmislen i istakla da je promovisanje nulte tolerancije na nasilje zadatak državnih organa i društva u celosti, kako bi se izgradila svest da su rodna diskriminacija, nasilje nad ženama i nasilje u porodici nedopustivi.

Škobić je izrazio interesovanje za pozitivna iskustva Srbije u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i iskazao potrebu da se kroz unapređenje postojećeg normativnog okvira u BiH iskoreni rodna nejednakost, koja leži u osnovi rodno zasnovanog nasilja.