23. februar 2024 16:37

Novosađani pružili podršku izraelsko-srpskom pijanisti koga je oteo Hamas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novosađani pružili podršku izraelsko-srpskom pijanisti koga je oteo Hamas

Foto: TANJUG/JONS/DUŠAN OBRENOV

NOVI SAD - Građani Novog Sada danas su prisutvovali otvaranju trodnevne manifestacije "Alonov žuti klavir", u znak podrške mladom izraelsko-srpskom pijanisti Alonu Ohelu, koga su pripadnici Hamasa kidnapovali na muzičkom festivalu Nova u Izraelu 7. oktobra prošle godine.

Okupljene građane pozdravio je ambasador Izraela Jahel Vilan i izrazio zahvalnost u ime Države Izrael, kao i porodice Alona Ohela i "svih nedužnih civila koji su još zatočeni u tunelima Gaze".

"Duboko sam dirnut što smo danas ovde da poručimo Alonu i svim taocima u Gazi da nisu sami. Da melodijom klavira skrenemo pažnju na patnju 134 nedužna civila i njihovih porodica i pozovemo na njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje," rekao je Vilan, saopštila je ambasada Izraela u Beogradu.

Vilan je dodao da je muzička instalacija osmišljena i postavljena na osnovu inicijative Alonove porodice u javnom prostoru u brojnim gradovima širom sveta.

"Naglasio bih da Novi Sad ima posebnu simboliku budući da porodica Ohel potiče iz ovog divnog grada," dodao je izraelski ambasador.

Alonova majka Idit Ohel uputila je emotivnu video poruku u kojoj je izrazila svoju nadu da će muzika žutog klavira stići do Alona i svih otetih, pružiti im utehu i dati im snagu da izdrže.

Na "Alonovom žutom klaviru" svirali su studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, đaci Muzičke škole "Isidor Bajić", članovi Jevrejske opštine Novi Sad, kao i brojni okupljeni građani.

"Alonov žuti klavir" će biti dostupan za sviranje u petak 23. februara do 21h, kao i u subotu 24. februara i nedelju 25. februara od 11-21h.