26. februar 2024 18:12

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Važna uloga civilnog društva u svim oblastima društvenog delovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Važna uloga civilnog društva u svim oblastima društvenog delovanja

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana nevladinih organizacija 27. februara, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je na važnu ulogu koju civilno društvo ima u najrazličitijim oblastima društvenog delovanja, podstičući, kreirajući, ali i sprovodeći brojne aktivnosti od direktnog značaja za građane i građanke.

Iz tog razloga, od posebne je važnosti obezbeđivanje podsticajnog okruženja za delovanje i dalji razvoj civilnog društva, ali i dijalog i uspostavljanje sistemske saradnje civilnog i javnog sektora, što predstavlja osnovu za kvalitetnije kreiranje i implementaciju javnih politika i propisa, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

"Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kontinuirano sprovode brojne aktivnosti kako bi podstakli partnerstvo dva sektora, te je u tom cilju tokom 2023. godine formiran Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva", ističe se u saopštenju.

Napominje se da je ovo savetodavno telo Vlade i novi mehanizam saradnje dva sektora, sastavljen je od jednakog broja predstavnika civilnog društva i predstavnika organa državne uprave donosioca odluka.

On predstavlja prostor za dijalog o ključnim pitanjima koja se odnose na rad i delovanje civilnog društva sa ciljem jačanje principa participacije, otvorenosti i inkluzivnosti u donošenju odluka i procesu kreiranja javnih politika.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća na prepoznavanje značaja i uloge civilnog društva u unapređenju stanja u brojnim reformskim procesima koje Republika Srbija sprovodi i potrebu podrške daljem razvoju dijaloga i saradnje na kreiranju boljeg i kvalitetnijeg društva zasnovanog na demokratskim vrednostima, zaključuje se u saopštenju.