29. februar 2024 11:33

Nebojša Krstić: Finalni izveštaj ODIHR-a objektivan sa manjim brojem primedaba nego prošli

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Krstić: Finalni izveštaj ODIHR-a objektivan sa manjim brojem primedaba nego prošli

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Marketinški stručnjak Nebojša Krstić izjavio je danas da je finalni izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji održanim 17. decembra prošle godine objektivan i u duhu ranijih izveštaja, istakavši da ima manji broj primedaba nego na prošlim izborima što znači da je Srbija u međuvremenu neke od preporuka ODIHR-a ispunila.

"U tom izveštaju ima jedna zamka, jer ima dosta citata, na primer 'navodno' pa se kaže šta neko tvrdi kakvi su bili izbori, što dozvoljava tumačenja. Ako bi pažljivo čitali izveštaj, on je sasvim korektan i Srbija treba da nastavi saradnju, da unapređuje svoj izborni proces, a s druge strane taj izveštaj dozvoljava da se falsifuje i to tako minimalnim promenama, samo izbacivanjem reči navodno. Dozvoljava mogućnost interpretacije, ali ko pažljivo čita nema mogućnost da pogreši", objasnio je on za Tanjug.

Krstić kaže da Srbija treba da menja zakone kako bi sprovela preporuke ODIHR-a, sa ciljem da se unapredi izborni proces i da se uskladi sa obavezama u okviru OEBS i drugim međunarodnim obavezama, jer izborni sistem u Srbiji nije idealan.

"Imamo jedno izvitopirenje, a to je da jedina institucija koja se bira direktno je predsednik Srbije, a on nema najveće nadležnosti. Ukoliko se predsednik bira, onda mora da ima ovlašćenja kao predsednik Francuske. Ukoliko ima ovlašćenja predsednika Nemačke koji se bira u parlamentu, onda i u Srbiji treba da se bira u parlamentu. Onda imate situaciju da poslanici u Skupštini nemaju legitimitet, jer nisu izrabrani pod imenom i prezimenom, nego su delegirani sa nekih lista", naveo je on.

Dodao je da smatra da bi trebalo da postoji konsenzus u državi kako bi se ta, kako je rekao, "izvitoperenja" ispravila.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do ponavljanja izbora u Beogradu, ODIHR ne može da traži da se preporuke sprovedu u aprilu ili maju jer nema nikakvih ograničenja i rokova u preporukama, i dodao da neke stvari koje su preporučene ne mogu da se isprave za mesec dana.

"Uređenje biračkog spiska i ažuriranje je izuzetno težak i zahtevan posao koji takođe zahteva konsenzus, da se da rok za sređivanje biračkog spiska posle kog niko neće moći da koristi birački spisak kao argeument za pravljenje alibija za loš rezultat na izborima", ocenio je on.

Krstić smatra da preporuke ODIHR-a mogu da se ostvare u naredne četiri godine, koliko je mandat nove vlade.

Komentarišući sastanak predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" sa francuskim vlastima u Briselu, sa ciljem da ukažu na izbornu krađu, Krstić je rekao da to je samodegradiranje u kom opozicija ide po Evropi i "vuče za rukav" čelnike koje mole da urade nešto da njima supostave vlast koju, dodaje on, ne mogu da osvoje na izborima.

"To je nezabeleženo ne samo u srpskoj praksi nego u praksi demokratskih zemalja, i neki novum koji je teško objasniti na politički način", izjavio je Krstić.