1. mart 2024 15:49

Ministarstvo odbrane: Izašao martovski broj časopisa "Odbrana"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo odbrane: Izašao martovski broj časopisa "Odbrana"

Foto: logo

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se u martovskom broju časopisa "Odbrana" mogu naći reportaže o Trećem bataljonu vojne policije, 333. inžinjerijskom bataljonu RV i PVO, kao i o požarevačkom Centru za obuku Kopnene vojske i evaluaciji i sertifikaciji specijalističke osposobljenosti vojnika generacije "decembar 2023".

Kako se navodi u saopštenju, u istoj rubrici Sistem, novinari tog časopisa zaplovili su Dunavom na rečnom desantnom brodu tipa 411 „Bečej” i pratili obuku kadeta druge godine Vojne akademije na 51. skijaškom poligonu „Kopaonik”, tokom koje su ti mladi ljudi ovladali različitim tehnikama skijanja i proširili praktična znanja iz tri predmeta – Topografije, Inžinjerije i Naoružanja sa nastavom gađanja.

U rubrici Arsenal, "Odbrana" donosi tekstove o tri sredstva iz domena kopnene vojske koja su u poslednje dve decenije uvedena u naoružanje oružanih snaga Japana (glavni borbeni tenk Tip 10, manevarsko borbeno vozilo Tip 16 i samohodna haubica Tip 19), kao i o čuvenom mitraljezu "maksim" kojim je srpska vojska izvojevala veličanstvene pobede u balkanskim ratovima i koristila ga uspešno na početku Velikog rata.

U rubrici Tradicija, novinari "Odbrane" pripremili su prilog o izložbi povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka, autora Zorana Ivanovića i Nebojše Đuranovića, koju je u Galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije otvorio ministar odbrane.

U novom broju "Odbrane" mogu se naći informacije i o pogodnostima koje će imati pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nakon potpisivanja Protokola o saradnji sa preduzećem "Telekom Srbija".

Martovski broj "Odbrane" obogaćen je i Specijalnim prilogom u kojem je na 16 strana predstavljena Vojnomedicinska akademija – najveća vojnozdravstvena ustanova koja 2. marta obeležava 180 godina postojanja.