7. mart 2024 20:39

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Borba za ljudska prava i dalje aktuelna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Borba za ljudska prava i dalje aktuelna

Foto: TANJUG/MLjMPDD

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obeležava Međunarodni dan žena 8. mart, u okviru kampanje „Unapredi rodnu ravnopravnost“, čime jasno stavlja do znanja da je borba za ljudska prava žena i dalje aktuelna i u našem društvu.

U saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom, u okviru projekta „Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji“ koju sprovodi GIZ, Ministarstvo je krajem prošle godine pokrenulo kampanju „Unapredi rodnu ravnopravnost“ kako bi se podigla svest u društvu o značaju rodne ravnopravnosti, i kako bi se podstakli svi subjekti koji su po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti obavezni da resornom ministarstvu dostavljaju izveštaje o primeni zakona, to i blagovremeno učine, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Napominje se da je u cilju podrške pravima žena u Srbiji, u 2021. godini izradilo Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je Narodna skupština Republike Srbije donela u aprilu iste godine, a 2022. godine doneti su Pravilnik o vođenju evidencije i izveštavanju o ostvarivanju rodne ravnopravnosti i Pravilnik o izradi i sprovođenju Plana upravljanja rizicima od povrede principa rodne ravnopravnosti.

U 2023. godini izrađen još jedan Pravilnik o metodologiji za obračun neplaćenog kućnog rada, a na predlog Ministarstva, Vlada je u 2021. godini usvojila i Strategiju rodne ravnopravnosti za period od 2021. do 2030. godine i prateći akcioni plan za njeno sprovođenje, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da su organi javne vlasti, poslodavci sa više od 50 zaposlenih, političke stranke, sindikati i tela za rodnu ravnopravnost dužni da dostavljaju izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje je nadležno za praćenje ostvarivanja rodne ravnopravnosti u društvu.

"Kampanja „Unapredi rodnu ravnopravnost“ šalje poruku da je jedini način da se zaista podigne nivo rodne ravnopravnosti, redovno praćenje i sagledavanje koliko svi navedeni akteri aktivno doprinose tome, a to je moguće ostvariti kroz redovno godišnje izveštavanje i rodnu analizu podataka", naglašava se u sapštenju i dodaje da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nastaviti da radi na podizanju svesti o rodnoj ravnopravnosti.

 

.