11. januar 2023 11:31

Sudije i tužioci nezadovoljni predloženim Zakonom o javnom tužilaštvu i Zakonom o Visokom savetu tužilaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sudije i tužioci nezadovoljni predloženim Zakonom o javnom tužilaštvu i Zakonom o Visokom savetu tužilaca

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da je nezadovoljno predloženim Zakonom o javnom tužilaštvu i Zakonom o Visokom savetu tužilaca, jer su, kako navode, Ministarstvo pravde i ekspertska radna grupa za izradu zakona svesno zanemarili sve predloge struke i ostali pri rešenjima koja ne uvažavaju evropske standarde.

"Ne samo da kvalitativno nije došlo do pomaka u zakonskim rešenjima, već ono što možemo da vidimo jeste isključivo pokušaj da se evidentni nedostaci u zakonskim rešenjima, na koje smo ukazali stručnoj i široj javnosti, te predstavnicima evropskih organizacija, nevešto preoblikuju, zadržavajući svoj osnovni cilj – ugrožavanje samostalnosti javnog tužilaštva i onemogućavanje njegovog normalnog funkcionisanja, uz zadržavanje materijalnog položaja tužilaca na niovu daleko ispod evropskog standarda", navodi Udruženje sudija i tužilaca Srbije.

Udruženje smatra da je svesno propuštena prilika da se sistemski uredi oblast prava nosilaca javnotužilačke funkcije i njihovih porodica, kojom se obezbeđuje materijalna nezavisnost i zaštita tužilaca, kao i njihovih porodica, a koja podrazumeva pravnu i fizičku zaštitu njihovog života od svake vrste nasilja, napada i pritisaka.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije navodi i da predstavljenim

zakonima nije obezbeđena nezavisnost javnih tužilaca, već se pokušava

unaprediti proces razgradnje hijerarhijskih ovlašćenja unutar javnog tužilaštva, čime se grubo narušava princip samostalnosti javnog tužilaštva.

Konstatuju da se tim rešenjima Visoki savet tužilaštva smešta u sam

centar hijerarhijskih ovlašćenja tužilaštva, iako mu tu prema evropskim standardima i Ustavu Republike Srbije, nije mesto.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije nalazi da je to jedinstveni primer da

država pokušava da legalizuje kršenje principa samostalnosti tužilaštva u svojim

zakonskim rešenjima, pri čemu je organ koji krši princip samostalnosti (Visoki savet tužilaštva) ironično istovremeno onaj koji je po Ustavu dužan da je jemči.

Udruženje sudija i tužilaca takođe ukazuju da nisu ispoštovane preporuke Venecijanske komisije da se zakonskim rešenjima omogući politička neutralnost u procesu izbora istaknutih pravnika ili makar njihov politički pluralizam, kao i da institucionalni okvir Visokog saveta tužilaštva mora biti takav da isključi opasnost od korporativizma i politizacije.

Venecijanska komisija zahteva da nacrt Zakona o Visokom savetu tužilaštva jasno propiše da funckionalni imunitet za izraženo mišljenje i glasanje članova Saveta ne isključuje krivično gonjenje ukoliko postoje ozbiljni dokazi o korupciji zloupotrebi položaja ili drugih krivičnih dela, kao i da preporučuje da bilo koja osuda koja podrazumeva kaznu zatvora automatski vodi do prestanka funkcije člana Saveta.

Udruženje ukazuje i na druge propuste u predloženim zakonima koje je uočila Venecijanska komisija i ističe da je potrebna duža, sveobuhvatna i inkluzivna javna rasprava, oslobođena sitnih interesa pojedinih predstavnika struke, kako bi Republika Srbija donela zakone u najboljem interesu svojih građana.