8. mart 2024 16:09

Žigmanov: Smanjenjem predrasuda i neznanja podiže se svest o rodnoj ravnopravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Smanjenjem predrasuda i neznanja podiže se svest o rodnoj ravnopravnosti

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održalo je danas završnu konferenciju kampanje "Unapredi rodnu ravnopravnost" na kojoj je resorni ministar Tomislav Žigmanov rekao da ta kampanja šalje poruku da je jedini način da se podigne nivo svesti građana o rodnoj ravnopravnosti smanjenje predrasuda i neznanja o tome šta stvarno sadrži Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Žigmanov je naveo da je redovnom evidencijom podataka i izveštavanjem resorno ministarstvo u mogućnosti da ostvari nadzor nad primenom ovog zakona i da sačinjava godišnje zbirne izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, koje usvaja Vlada Srbije, a koji predstavljaju osnov za izveštavanje pojedinih komiteta i specijalizovanih tela UN i EU.

Ministar je podsetio da se prema globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF), koji uzima u obzir podatke iz 146 zemalja sveta, Srbija nalazi na 23. mestu, upravo zahvaljujući dobroj participaciji žena u političkom životu, dok je potrebno ostvariti veći napredak u uključivanju žena u ekonomski razvoj, jer se po tom osnovu Srbija nalazi na 77. mestu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad je navela da su izazovi u rodnoj ravnopravnosti u svetu i dalje ogromni i istakla statističke podatke prema kojima su žene češće nezaposlene i provode duplo više vremena od muškaraca obavljajući neplaćeni rad u domaćinstvu.

Ona je navela da je položaj žena u Srbiji ipak poboljšan, između ostalog, donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti 2021. godine.

Kampanja "Unapredi rodnu ravnopravnost" započeta je 22. decembra 2023. godine emitovanjem TV spota, nastavljena je infosesijama održanim u Užicu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i danas u Beogradu.

Na ovim info sesijama obveznici primene zakona, (svi organi javne vlasti i poslodavci, uključujući i privredne subjekte sa više od 50 zaposlenih, političke stranke, sindikati i tela za rodnu ravnopravnost), ali i zainteresovani građani i građanke u tim gradovima mogli su da saznaju nešto više o ovoj temi i da dobiju štampani materijal, koji uključuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti, dva podzakonska akta za primenu tog zakona, kao i Smernice za primenu zakona o rodnoj ravnopravnosti.