11. mart 2024 16:36

Marko Matić: Uprkos pomeranju beogradskih izbora, iste stranke sada imaju novu listu zahteva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Uprkos pomeranju beogradskih izbora, iste stranke sada imaju novu listu zahteva

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Marko Matić ocenio je danas da je pomeranjem datuma održavanja beogradskih izbora učinjen ustupak delu opozicije zarad gradjanskog mira, iako će to uticati na velike investicione projekte, a da su te iste političke stranke sada ispostavile novu listu zahteva među kojima je i "makedonski scenario".

"Svakako ovo produžavanje roka ne odgovara pre svega građanima Beograda, jer veliki investicioni projekti ne mogu da čekaju stalne političke razmirice i odlaganja. Beograđani su očekivali da se ova postizborna farsa završi što pre. Ali, na žalost, zbog ucena opozicije i potrebe da se održi neki minimum 'građanskog mira' našlo se 'solomonsko rešenje' da se izbori održe 2. juna", rekao je Matić za Tanjug.

Matić primećuje i da nova lista zahteva dela opozicije prevazilazi beogradske izbore, podsetivši da oni traže formiranje prelazne vlade i nešto što je, kako kaže, nemoguće da dobiju.

"To je pokazatelj da, koliko god da im se daju ustupci, nažalost, njihovi partikularni interesi su toliko jaki da oni zanemaruju javni interes i spremni su da idu do kraja. Postavljaju non-stop zahteve i odbijaju svaku ponuđenu ruku što politički sistem čini još nestabilnijim i što nam pravi problem, pre svega našem demokratskom procesu i razvoju demokratske kulture, da ne kažem koliko to šteti interesima građana Srbije", naveo je Matić.

Na pitanje koje bi preporuke ODIHR-a mogle da se primene i koliko to može biti presudno, Matić je pomenuo uvid u birački spisak, njegovu reviziju, da se vidi da li ima nekih ljudi koji su skoro prijavljeni, a dodaje da može da se pooštri i kontrola funkcionerske kampanje, kao i da medijska zastupljenost bude više izbalansirana.

"Ali to se odnosi na medije i sa jedne i sa druge strane. Ne možete da insistirate da bude izbalansirano medijsko izveštavanje samo sa jedne strane, dok vi vaše medije koristite u propagandne svrhe, pa pored izbornih aktera ubacujete i lažne 'surogat' izborne aktere", rekao je Matić i dodao da misli na Proglas koji nije bio na prošlim izborima izborni akter, ali da su na medijima u vlasništvu Junajted grupe bili zastupljeni više od svih stranaka zajedno.

On ocenjuje da je kampanja Proglasa bila "paralelna kampanja" i nešto što, kako smatra, nije legitimno, a možda ni legalno.

"Ako pričamo o preporukama ODIHR-a, hajde da se potrudimo da izborni uslovi budu što više ravnopravni i da imamo čistu situaciju. Ako se dogodi da u izbornoj noći svi potpišemo zapisnike, a biće i pojačana kontrola na samim biračkim mestima, da svi poštujemo taj potpis, a ne da potpišete i onda posle dva sata da kažete da su bile nepravilnosti koje niste konstatovali", rekao je Matić.

On smatra i da je udruživanje lidera SSP Dragana Đilasa sa koalicijom NADA i Milošem Jovanovićem pokušaj "presvlačenja" opozicije i da se kod jednog dela biračkog tela anulira njegovo agitovanje u evropskim krugovima, odnosno pokušaj "rebrendiranja" i postizanje "keč ol" efekta.

"S jednog aspekta posmatrano ovo jeste pokušaj da se oni rebrendiraju, da ponište sve ono što su radili nakon prethodnih izbora kada su išli po evropskim prestonicama, žalili se na sopstvenu državu, sopstvene građane i kada su iznosili neutemeljene optužbe, bez ikakvih dokaza, a ispostavilo se da izborne krađe nije bilo", rekao je Matić.

Ocenjuje i da je reč o pokušaju da se postigne "keč ol" efekat, da se obuhvate nacionalno opredeljeni glasači, jer su procenili, s obzirom na to da Dveri i Zavetnici više nisu u koaliciji, a da se Nestorovićeva grupa podelila na tri dela, da je tu jedan rezervoar glasova.