13. mart 2024 10:09

Dejan Miletić: Opozicija menja zahteve zavisno od spremnosti pozicije da izađe u susret

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Opozicija menja zahteve zavisno od spremnosti pozicije da izađe u susret

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da je jasno da opozicija menja svoje zahteve u zavisnosti od spremnosti pozicije da im izađe u susret.

"Ma koliko da je pozicija otvorena za razgovor i neku vrstu tolerancije, oni prebacuju sa svojim zahtevima te racionalne mogućnosti koje bi opoziciono mogli da zarade. Govorite o ministarstvima, a da je jasno da niste dobili ni trećinu glasača je van pameti i ne vidi se smisao takvog jednog zahteva. To je očigledno jedna uporna institucionalna destrukcija i pokušaj da se naše društvo destabilizuje", ocenio je on za Tanjug.

Miletić smatra da je to jedna matrica koja nije došla iz glave opozicije već da je koordinisana sa stranim faktorima, i dodaje da nema nikakve dileme da će oni nastaviti i da ne postoji način da im se dovoljno izađe u susret kako bi oni bili zadovoljni.

"Dok oni ne budu apsolutno urušili svoju podršku, a mislim da idu ka tome jer jedno jezgro će uvek ostati koje će ih podržati, ali suštinski mislim da njihov ugled opada. S druge strane, sve potencijale koje imaju će upregnuti da to svoje nezadovoljstvo pokažu ne samo medijski nego i na terenu", rekao je on.

Komentarišući sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi većina trebalo da izglasa predlog naprednjaka da Ana Brnabić bude nova predsednica parlamenta, Miletić smatra da iako je krajnje vreme da se spuste lopte i da institucije krenu normalno da funkcionišu, to se neće desiti jer jedan deo opozicije od svega pravi "šou" kako bi diskreditovao institucije.

"Teško je ne očekivati neke neočekivane poteze koji treba da ukažu na neko nepremostivo nezadovoljstvo. Mislim da je to želja da se kreira razdor u društvu i netrepeljivost dalje intenzivira", zaključio je on.

Na pitanje kako će vlast odgovoriti na zahteve opozicije koja osim revizije biračkog spiska, traži i razrešenje svih članova Saveta REM-a, smenu rukovodstva RTS-a, ukidanje mogućnosti da nosilac liste bude osoba koja nije na listi i održavanje lokalnih i beogradskih izbora istog dana, Miletić kaže da dolazi do prezasićenja kod vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rekao posle poslednjih modifikovanih zahteva opozicije doći će period "tišine i realizacije" svih institucionalnih formi koje su, napomenuo je on, neophodne da Srbija krene napred, odnosno doći će do konstituisanja parlamenta u punom kapacitetu i Vlade u kratkom roku koja mora da se uhvati u koštac sa izazovima EXPO 2027 ali i drugim ekonomskim šansama.

Prema njegovim rečima, ukoliko opozicija proceni da im je popularnost izuzetno niska i da opada, oni će odustati od beogradskih izbora i pokušaće da zamagle činjenicu da narod ne želi takve političke strukture.

"Mislim da je to jedan Trojanski konj u našim redovima trenutno, to sa žaljenjem konstatujem i dugo sam se opirao da prihvatim to kao jednu realnost, ali jedan deo opozicije zaista deluje destruktivno po strateške interese Srbije i to je nedopustivo", ocenio je Miletić.