17. mart 2024 17:18

Nebojša Čović: Sve što se dešavalo na KiM od 1999. godine može se nazvati etnocidom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Čović: Sve što se dešavalo na KiM od 1999. godine može se nazvati etnocidom

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Sve što se događa na KiM od 1999. godine pa na dalje, ne može se nazvati samo etničkim čišćenjem, već etnocidom, jer se potpuno brišu tragovi postojanja Srba kao naroda na KiM, ocenio je danas nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović, podsetivši da je tokom pogroma Srba sa KiM, koji je otpočeo 17. marta 2004. godine, prognano više od 4.000 Srba, poginulo 28 osoba, više od 900 ranjeno, pretučeno i teško povređeno.

"Uništeno 19 manastira, spomenika kulture prve kategorije, 16 pravoslavnih crkava koje nisu bile kategorisane, oštećeno 11 dodatno još crkava i manastira, uništeno preko 10.000 vrednih fresaka, ikona i ostalih crkvenih relikvija. Uništene su crkvene matične knjige, krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji. Preko 900 kuća je spaljeno i uništeno", istakao je Čović.

Dodao je da su na 33 lokacije Srbi napadnuti, te da je od 51.000 Albanaca koji su učestvovali u pogromu privedeno 163, od kojih nijedan nije odgovarao za počinjen zločin.

Kako je ukazao Čović, za smrt tri albanska dečaka, koja je bila motiv za napad Albanaca na Srbe, nisu bili odgovorni pripadnici srpskog naroda na KiM.

"Potparol UNMIK policije Derek Čapel je u ponoć, već 17. marta, demantovao da su albanski dečaci nastradili bežeći od Srba što je bio povod za današnje nasilje. Sve je bilo smišljeno, mediji na albanskom su potpuni saučesnici u velikom etničkom čišćenju, u zločinu", objasnio je Čović.

Prema rečima Čovića, greška Beograda nakon pogroma je to što je vodio razgovore u Beču, a ne u Savetu Bezbednosti u Njujorku.

"Beč je bio predigra, iz Beča se otišlo posle na Brisel, a posle toga je, nažalost, urađeno nešto što nije smelo da se dogodi, to je da su iz Njujorka prebačena ovlašćenja na Evropsku uniju koja ne bi trebalo da ima nikakva ovlašćenja za pitanje statusa KiM", naglasio je Čović.

Čović je naveo da za proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova nije slučajno odabran 17. mart 2008. godine.

"Mi kao Srbi toga treba da budemo svesni, ne treba da budemo smešni i ne treba da razmišljamo na taj način da je to sada prodaja demokratije. Kolektivni zapad sada plaća cenu, u odnosu na ono što su nama uradili 1999. godine, u smislu međunarodnog prava", naglasio je Čović.