18. mart 2024 10:47

Dejan Vuk Stanković: Ako bude opstrukcije, opozicija će dobiti opravdanu etiketu remetilačkog faktora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Ako bude opstrukcije, opozicija će dobiti opravdanu etiketu remetilačkog faktora

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas, povodom nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije, da ukoliko opozicija ponovo bude učinila parlament disfunkcionalnim, onda će dobiti jednu opravdanu političku etiketu da je remetilački faktor institucionalnog funkcionisanja demokratskog poretka, što im, smatra on, svakako ne treba imajući u vidu da se upravo oni zalažu za model liberalne demokratije.

On je za Tanjug rekao da ukoliko opozicija bude išla u pravcu opstrukcije na današnoj konstitutivnoj sednici Skupštine, da će time ući u protivrečnost sa sobom i svojim zalaganjima, i dodao da će na neki način dati alibi vlasti da u potpunosti egzekutira svoju volju bez ikakvog osvrta na ono što mogu biti legitimni opozicioni zahtevi.

"Mislim da stranke treba da se pridržavaju nekog elementarnog demokratskog fer pleja. Bilo bi dobro da se postigne dogovor oko izbora organa Skupštine, predsednika Skupštine i potpredsednika, da se ide dalje u proces formiranja skupštinskih odbora, da po nekom nepisanom pravilu i opozicija predsedava nekim od tih odbora i da nekako splasnu tenzije koje su prilično narasle nakon izbora u decembru", naveo je on.

Stanković dodaje da danas očekuje napredak u odnosu na početak konstitutivne sednice, jer, prema njegovim rečima, sve što je bilo na prethodnoj nikome nije donelo nikakvu političku korist, već je samo još više pao ugled parlamenta u očima građana koji su birali narodne poslanika.

"Pravljenje tenzija vas blokira u odnosu na obraćanje građana, jer građane posebno te političke tenzije koje se odnose na institucije sistema ne zanimaju. Kada govorimo o beogradskim izborima, njih zanima šta je vaša ponuda, šta ste spremili da uradite za Beograd i kako ste spremili to što ste obećali, da ispunite. U tom svetlu, građane zanimaju kandidati, njihova konretna rešenja, koncepcije razvoja grada", objasnio je on.

Stanković kaže da građane mnogo manje zanimaju razmirice između političkih stranaka, i dodaje da sumnja da građani baš detaljno analiziraju preporuke OEBS-a za demorkatske izbora u Srbiji.

Kako je rekao, ako se produbljuje kriza, onda nema dogovora, saradnje i pune implementacije onoga što bi taj izborni proces učnilo transparentijim i mnogo više korektnijim.

"Nije to stvar samo onoga što je napisano na papiru, to je u velikoj meri stvar i dogovora i praktičnih koraka da se to realizuje, a ako nema nekog duha saradnje i nekog bazičnog poverenja, bojim se da ćemo odlazeći u krizu, svesti se na neku pomalo brutalnu političku igru", ocenio je Stanković.