25. mart 2024 14:28

Dejan Miletić: Unapređenje Prištine u Parlamentarnoj skupštini NATO izazvaće dodatne negativne efekte

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Unapređenje Prištine u Parlamentarnoj skupštini NATO izazvaće dodatne negativne efekte

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da će to što je Priština u Parlamentarnoj skupštini NATO-a od parlamentarnog posmatrača postala pridruženi član, na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije, izazvati dodatni negativni efekti, istakvši da NATO-u nije trebalo da ovim potezom nagradi režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Ovo je još jedan poraz međunarodne diplomatije koja želi da bude kredibilna, a kada vi posle svega što je (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti uradio, kao jedini odgovor na ovu situaciju imate dalje promovisanje tog režima i Kosova kao nezavisne države, ovim putem učlanjenjem u parlamentarnu skupštinu NATO, postavlja se pitanje da li imate morala, kredibiliteta, vrednosti, šta je ideja takvog delovanja, kuda to vodi i NATO i međunarodnu zajednicu", naveo je on za Tanjug.

Miletić kaže da efekti ovoga nisu toliko veliki, odnosno da su oni veliki za Kurtijev režim i za podršku "činjenja nečoveštva" prema srpskom narodu na KiM, ocenivši da nikoga nije briga šta će Priština reći u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Prema njegovim rečima, odluka da Priština postane pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO je politički čin koji ima motivišuće elemente za sve one koji razlišljaju da treba gaziti Srbe, unižavati ih, proterati ih sa KiM i šalje neprijateljsku poruku NATO-a kada je Srbija u pitanju.

Za teroristički napad u Moskvi odgovornost je na bezbednosnoj službi

Dejan Miletić izjavio je danas da iako je bilo složeno uhvatiti ljude koji nisu registrovani kao potencijalni teroristi, odgovornost za teroristički napad na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi, koji se dogodio u petak veče, je na bezbednosnoj službi koja, napomenuo je on, ni ovom prilikom nije uspela da stane na put izazovima ovakvog terorističkog akta.

"Videćemo kako će Rusija sve ovo tretirati jer je u pitanju ozbiljna organizacija i ni malo naivna stvar. Ja tu ne prepoznajem nikakvu islamističku državu, mislim da to nema nikakvog smisla, nije logično i nema efekte. Ako bi neka teroristička organizacija probala, ili ISIS koji preuzima odgovornost za ovako jedan čin, efekti toga su kontradiktorni.

Pre ćemo doći do toga da se radi o obaveštajnoj igri u kojoj su pravi nalogodavci skriveni, i sve je vezano za ukrajinsko-ruski rat", ocenio je on za Tanjug. Miletić smatra da Rusija menja situaciju na frontu u Ukrajini, da polako preuzima glavne položaje i stvara bolje uslove za svoje delovanje u narednom periodu, i dodao da je jedan od uzorka napredovanja Rusije i ovaj teroristički akt koji, prema nejgovim rečima, gleda da unese nemir unutar Rusije, pojača troškove bezbednosti, onemogući fokus samo na ukrajinski front, kao i da skrene pažnju medija na Rusiju kao nebezebednu zemlju.

"Što se tiče medijskog efekta, to će se postići, a što se tiče reakcija Rusije ja verujem da će Rusija dobro promisliti pre nego što nešto bude menjala jer ukoliko nije imala sanznanja prema ovom terorističkom aktu i nije ga planirala, onda znači da može da upadne u neki scenario onih planera takvog terorističkog čina i verujem da neće žuriti sa rekacijom, nego će analizirati šta su efekti i ideja ovakvog čina, i natsaviti ono što je najbolje za nju", naveo je on.