26. mart 2024 12:10

Nebojša Obrknežev: Bombardovanje SRJ treba da interesuje ceo svet da nauče kako ne treba da se radi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Obrknežev: Bombardovanje SRJ treba da interesuje ceo svet da nauče kako ne treba da se radi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke izjavio je danas da bi bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine od strane NATO-a trebalo da interesuje čitav svet kako bi naučili kako nešto ne treba da se radi i da je neophodno držati se slova na papiru, međunarodnog prava i povelje UN, a ne da to bude obavezujuće samo za male zemlje.

Komentarišući sinoćnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bombardovanje SRJ 1999. godine nije bilo na dnevnom redu, Obrknežev je za Tanjug rekao da je on lično posle 25 godina nakon stravičnog bombardovanja očekivao da će Zapad sesti za sto i da će se tu razmeniti činjenice i istine od strane Srbije i nekih drugih zemalja.

Dodao je da ne zna koje bi bilo njihovo opravdanje za bombardovanje i šta bi oni imali da kažu na tu temu, zbog čega smatra da je to jedan od razloga zašto je sprečeno održavanje te sednice.

"Kada pogledamo tu polemiku, meni je ona stvarno bila smešna od strane francuskog ambasadora, na koji način želi da se sednica ne održi. Ivica Dačić je izjavio da je ovo presedan posle pet godina da se na ovakav način trenutno razgovara o dnevnom redu, a vi ste zemlja kao UN pozvali govornike za Srbiju da prisustvuje samoj sednici. Neizvesno je bilo do kraja, ali tačno vidimo tu polarizaciju", naveo je on.

Obrknežev smatra da nakon 25 godina nije strašno da se prizna nešto što je učinjeno, da se sedne za sto i da se iznesu određena tumačenja, kao i javno izvinjenje, istakvši da je SRJ bombardovana bez odluke SB UN.

"Neminovno je da istina i dalje leži i u našim srcima, i na samom terenu, i u vazduhu i pokušavamo medijski sve više da je prikažemo svetu, 19 članica NATO-a ono što su učinile našoj zemlji i te silne hiljade pobijenih ljudi i 89 dece, i infrastruktura koja je porušena nad čitavom zemljom", istakao je on i dodao da smatra da je 1999. godina bila okidač za gaženje međunarodnog prava.

Obrknežev napominje da je Srbija jedna od retkih zemalja sveta koja maksimalno poštuje međunarodno pravo, istakavši da se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno obavezuje na njega i izgovara ga u javnosti, dok se od velikih zemalja sveta ne može čuti da je obavezujuće to slovo na papiru koje, prema njegovim rečima, uvek gaze kada je to njima potrebno.

"S te strane trebalo bi sve da interesuje jer nije to daleka istorija. Za jedan čitav vek se svašta izdešava, ne samo kod nas u zemlji nego i u svetu i svi bi trebalo da znaju šta ne treba da rade, i da se srpska žrtva stavi na neki pijedestal, da se ukaže da sve ono što je tada počelo i dalje nije završeno. I dalje se na prostoru KiM naš narod ugnjetava, i gospodin Dačić je lepo pitao da li će sada NATO Alijansa ragovati humanitarno nas samom Prišinom u odnosu na ono što Priština čini srpskom življu na prostoru KiM", naveo je on.

Na pitanje da li je bilo očekivano to što juče u Briselu nije bilo pomaka u dijalogu Beograda i Prištine i šta bi moglo da se promeni 4. aprila za kada je zakazana nova runda dijaloga glavnih pregovarača, Obrknežev je izjavio da je za pomak u dijalogu neophodna veća volja onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo.

"Uredba po uredba i Aljbin Kurti ima maksimalnu anarhiju za ono što čini. On se više ni ne pojavljuje na sastncima i za njih je to pitanje faktički rešeno, iako mislim da međunarodna zajednica, na čelu sa SAD, treba da sednu za sto i da kažu 'e sad je dosta, idemo nekoliko koraka unazad, ponovo da stavimo ZSO na sto', pa tek onda možemo da pričamo o nekim drugim pitanjima, a ne iznenada da donosite neku određenu uredbu", poručio je on.