28. mart 2024 13:12

Završene konsultacije u Narodnoj skupštini, nisu došli SPN i koalicija NADA

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završene konsultacije u Narodnoj skupštini, nisu došli SPN i koalicija NADA

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Skupštini Srbije završene su konsultacije o zamenicima predsednika radnih tela, a na kojima se ponovo nisu pojavili predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije "NADA".

Prema nezvaničnim saznanjima Tanjuga, postignut je dogovor o zamenicima predsednika skupštinskih odbora.

Konsultacijama je predsedavala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a prisustvovali su predstavnici vladajuće koalicije iz Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, PUPS, JS, kao i predstavnici opozicionih poslaničkih grupa "Mi - glas iz naroda", "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović".

Počele konsultacije u parlamentu, deo opozicije se nije pojavio

Nešto posle 09 časova su počele konsultacije oko izbora zamenika predsednika radnih tela, a na njima se ponovo nisu pojavili predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije "NADA".

Na sastanak su pored predsednice parlamenta Ane Brnabić došli predstavnici vladajuće koalicije iz Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, PUPS, JS, kao i predstavnici opozicionih poslaničkih grupa "Mi - glas iz naroda", "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović".

Konsultacije je sazvala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić koja je juče pozvala sve poslaničke grupe da dođu u parlament na sastanak i još jednom poručila da pruža ruku dijalogu. 

Ona je izrazila nadu da će se svi odazvati pozivu jer je neophodno da se dalje dogovori sastav odbora, radnih tela, zamenika predsednika odbora kako bi već sledeće nedelje mogla da saziva odbore i kako bi oni krenuli sa radom.

Prvu sednicu odbora, prema Poslovniku, saziva predsednik Narodne skupštine, a do izbora predsednika odbora, prvoj sednici predsedava najstariji prisutan član odbora.

Odbor na prvoj sednici bira, iz reda svojih članova, predsednika i zamenika predsednika odbora. 

Zadatak odbora je da razmatraju predloge zakona i drugih akata podnetih Narodnoj skupštini, sagledavaju stanje vođenja politike od strane Vlade, prate izvršavanje zakona i drugih opštih akata od strane Vlade i drugih državnih organa i tela, kao i da razmatraju druga pitanja iz nadležnosti Narodne skupštine. 

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije "NADA" se nisu pojavili ni na prethodnim konsultacijama vezano za izbor potpredsednika Narodne skupštine.

U Skupštini danas konsultacije o izboru zamenika predsednika radnih tela

U Skupštini Srbije danas će biti održane konsultacije predstavnika poslaničkih grupa o izboru zamenika predsednika radnih tela parlamenta, objavljeno je na sajtu najvišeg zakonodavnog tela.

Poslanici su ranije na konstitutivnoj sednici izabrali članove radnih tela i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Radna tela mogu biti stalna, a to su odbori i Odbor za prava detata kao posebno radno telo, i privremena - komisije i anketni odbori.

Prema Poslovniku parlament ima 20 odbora.

To su Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, Odbor za spoljne poslove, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Predviđen je i Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za kulturu i informisanje, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbor za zdravlje i porodicu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbor za kontrolu službi bezbednosti.

Poslovnik predviđa i da predsednik Narodne skupštine podnosi Narodnoj skupštini predlog odluke o izboru članova i zamenika članova odbora na osnovu predloga poslaničkih grupa.

Članovi i zamenici članova odbora su izabrani ako je za predlog odluke glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Prvu sednicu odbora, prema Poslovniku, saziva predsednik Narodne skupštine, a do izbora predsednika odbora, prvoj sednici predsedava najstariji prisutan član odbora.

Odbor na prvoj sednici bira, iz reda svojih članova, predsednika i zamenika predsednika odbora.

Nakon izbora predsednika i zamenika predsednika odbora, njihovi zamenici ostaju u svojstvu njihovih zamenika kao članova odbora.

Zadatak odbora je da razmatraju predloge zakona i drugih akata podnetih Narodnoj skupštini, sagledavaju stanje vođenja politike od strane Vlade, prate izvršavanje zakona i drugih opštih akata od strane Vlade i drugih državnih organa i tela, kao i da razmatraju druga pitanja iz nadležnosti Narodne skupštine.

Do sada su u parlamentu održane konsultacije o izboru potpredsednika parlamenta na koje se nisu odazvali poslanici opozicionih stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA, dok su u njima učestvovale stranke vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, SVM, Stranka pravde i pomirenja, kao i poslanici opozicionih poslaničkih grupa "Mi - glas iz naroda" i "Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović".

 

Dačić: Ako nemate glasove, neće vas ODIHR dovesti na vlast


Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pozdravlja dijalog na koji je u ponedeljak 1. aprila pozvala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, navodeći da će na njima SPS učestvovati, a dodao je i da zahtevi opozicije treba da budu konkretni i realni.

"Mislim da je dijalog valjda normalan, a da li će ga biti nisam siguran zato što se nastupa ultimativno. Ana Brnabić je kao predsednica parlamenta pozvala sve stranke. Nadam se da će se odazvati, ali nisam siguran da li svi imaju dobru nameru", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da bi izbori trebalo da se održe 2. juna da bi svi na njima učestvovali i da ne bi osporavali rezultate.

Dačić je kazao i da bi i ODIHR trebalo da razmisli o svojim preporukama jer, primera radi, postoji jedna preporuka koja se ponavlja, a pitanje je da li je neko tražio.

"Ne znam ko je njima ikada to tražio u Srbiji, da birači svojim potpisom mogu da podrže više lista. Pa je l' ima nekog ko se slaže sa tim? Kako to doprinosi razvoju demokratije? Dajte da vidimo mi šta je realno. Ja se bavim 34 godine izbornim procesom i politikom, neka malo nauče ljudi šta je izborni proces, a ne da se kriju iza autoriteta", rekao je Dačić.

Kako je zaključio, ODIHR nikoga neće da dovesti na vlast ako nemate glasove naroda.

Brnabić je juče saopštila da je za 1. april sazvala prvi sastanak Kolegijuma Narodne skupštine u 14. sazivu na kojem će biti reči o radu na primeni daljih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.