17. april 2024 12:46

Milićević obišao Srbe u Kumanovu i podelio knjige đacima u Tabanovcima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević obišao Srbe u Kumanovu i podelio knjige đacima u Tabanovcima

Foto: TANJUG/Ministarstvo za koordinaciju odnosa sa dijasporom/ D. Veljović

KUMANOVO - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević zamolio je danas đake u Kumanovu i Tabanovcima da čuvaju srpski jezik i ćirilično pismo.

On je, u pratnji ambasadora Srbije u Skoplju Nevene Jovanović i predsednika Demokratske partije Srba Makedonije Ivana Stoiljkovića, obišao srpsku zajednicu u Kumanovu i Osnovnu školu "Braća Ribar" u Tabanovcima gde je donirao knjige i bukvare mališanima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

Predsednik DPSM Ivan Stoiljković posebno je zahvalio ministru Milićeviću na nesebičnoj pomoći koji on lično, ali i cela Vlada Srbije pružaju našim sunarodnicima u Severnoj Makedoniji.

Ministar je posetio i spomen obeležje na brdu Zebrnjak gde je položio cveće u slavu i čast poginulim srpskim vojnicima tokom Kumanovske bitke u Prvom balkanskom ratu.

Sa predstavnicima DPSM razgovarao je o obnovi ovog važnog istorijskog spomen kompleksa.

Posetu Kumanovu ministar je završio susretom sa članovima KUD „Srpski vez“.

Ministar im je zahvalio na tome što čuvaju srpski identitet i tradiciju u Severnoj Makedoniji i pozvao ih da učestvuju u konkursu koje je raspisao Kabinet ministra kako bi dobili sredstva za opremanje KUD.

"Da uvek budete ponosni na naše nošnje i na našu trobojku koja nas podseća na hrabrost predaka, ali nas podstiče i da razmišljamo o budućnosti naših potomaka, Da budemo jedinstveni oko naše trobojke gde god živeli," rekao je ministar.