7. maj 2024 21:21

Dragana Mitrović: Mnogo simbolike u Sijevom dolasku na godišnjicu bombardovanja ambasade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragana Mitrović: Mnogo simbolike u Sijevom dolasku na godišnjicu bombardovanja ambasade

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović rekla je večeras da ima mnogo simbolike u tome što je kineski predsednik Si Đinping odlučio da svoju posetu Srbiji započne baš na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

"Mi svakako očekujemo da on sa članovima delegacije oda počast kineskim novinarima, koji su poginuli pre 25 godina", rekla je Mitrović za Tanjug.

Mitrović je podsetila na reči portparolke Ministarstva spoljnih poslova Kine, koja je rekla da Kina nikada neće zaboraviti taj dan i taj "danak u krvi".

Ona je naglasila da poseta Srbiji predstavlja dolazak u prijateljsku zemlju u kojoj će kineski predsednik biti dočekan najiskrenije kao veliki prijatelj, a to će on moći da pokaže, ne samo svom narodu već i čitavom svetu.

"Ne zaboravimo, ova poseta se odvija ne samo u vreme strahovitih pritisaka na našu zemlju, već i ogromnih geopolitičkih tenzija i ideoloških podvajanja koje zahtevaju svrstavanje i podele po principu 'ili ste sa nama ili ste protiv nas'", rekla je Mitrović.

Kada je u pitanju kineska delegacija koja broji čak 400 članova, Mitrović ocenjuje da je ona prvenstveno vezana za posetu Francuskoj, koja je druga najveća evropska ekonomija, veliki kineski ekonomski partner, a koja beleži oko 40 milijardi evra deficita godišnje u trgovini sa Kinom.

"Oni sada svi dolaze kod nas, što je veoma lepo. Mnogi od njih će i prvi put videti Srbiju i dobra je prilika da se upoznaju sa našim ljudima, sa našim poslovnim ljudima, sa našim načinom življenja, kulturom. Svakako je ovo jako zgodna prilika", rekla je Mitrović.

Ona je dodala da Sijeva poseta Evropi predstavlja poziv Kine evropskim zemljama, oličenim u Francuskoj, na dalju saradnju, na popravljanje odnosa i pragmatiču saradnju u oblastima koje su od obostrane koristi.

"Dolazak u Srbiju i u Mađarsku pokazuje dolazak kineskog lidera u zemlje koje se mogu pohvaliti uspešno ostvarenim projektima u okviru formata Saradnje 16 plus 1 i inicijative Pojas i put", rekla je Mitrović

Mitrović ističe i da Sijeva poseta daje podršku novoizabranoj Vladi Srbije i političkom kursu koji trasira predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ona predstavlja poruku našem pokušaju da pored vojne neutralnosti razvijamo ekonomsku saradnju sa svima, da odbijamo svrstavanje pod tuđe zastave, da uvedemo sankcije zemljama koje su nam faktički najveći prijatelji, garantori našeg suvereniteta'', kazala je Mitrović.

Ona ocenjuje da Sijev drugi dolazak za osam godina u jednu malu zemlju na Balkanu pokazuje da je za Kinu Srbija ključna zemlja regiona i da oni to jasno pokazuju.

"Ovom posetom pokazuju da pridaju veliki značaj saradnji sa Srbijom koja je ključno pozicionirana i u kojoj postoje uspešni projekti u okviru inicijative Pojas i put i nešto čime se Kina može pohvaliti", zaključila je Mitrović.