8. maj 2024 16:44

Sociolog Vladimir Vuletić: Kina jedina svetska sila koja nudi perspektivu razvoja i blagostanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sociolog Vladimir Vuletić: Kina jedina svetska sila koja nudi perspektivu razvoja i blagostanja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da će se značaj posete kineskog predsedsednika Si Đingpinga Srbiji videti tek u narednom periodu, jer je, kako je naveo, Kina danas jedina od velikih sila koja daje perspektivu ekonomskog razvoja i blagostanja za sve, a da, pri tome, ima novca za ulaganja.

Vuletić je rekao Tanjugu da se poseta Sija dogodila se u veoma važnom trenutku za Srbiju, kada je, kaže, pritisnuta sa svih strana, pre svega od strane zapadnih partnera, da se odrekne svog teritorijalnog integriteta i svojih nacionalnih interesa, a da pritom ne dobije ništa.

"Evropske integracije o kojima se stalno govori nisu nešto što nam se nudi kao jasna perspektiva. To je davno prepoznala Kina i videla je da korektan odnos prema Srbiji, odnos poverenja, može i za nju imati značaj tako što će preko Srbije imati svojevrstan ulaz u Evropu. Naravno da Kina ima sa Evropom i EU značajnu saradnju, ali je Kini i te kako važno da ima zemlje poput Srbije, možda i poput Mađarske, sa kojima će imati jedan potpuno otvoren odnos", ističe Vuletić.

Podseća da je Kina zemlja koja nikoga ne uslovljava, već da se naglasak stavlja na to da su bezbednost i mir, kao preduslov ekonomskog razvoja, mogući samo ukoliko postoji međusobno razumevanje, međusobna saradnja i nenametanje svoje veličine.

"Srbija je kao zemlja relativno mala, ali na značajnom poziciji u Evropi i nadam se da ćemo tom smislu razvijajući te odnose sa Kinom, da ćemo pre svega imati koristi za naš narod, ali da ćemo pomoći i realizacije globalne vizije koja je pre svega humana i da daje nekakvu perspektivu svetu", naveo je Vuletić.

On dodaje da je od nastanka inicijative Pojas i put, od 16,17 zemalja koje su bile uključene, Srbija imala posebno mesto.

"Sada se to mesto dodatno učvršćuje. Tako da je ovo za nas izuzetno važna poseta, ekonomski pre svega, ali i politički", poručuje Vuletić.

On podseća da je pre osam godina, posle prve posete predsednika Sija, Kina postala faktički najveći strani investitor.

"To je logično, s obzirom na to da je Kina zapravo jedna od retkih zemalja globalno koja još ima visok ekonomski rast i koja ima prostora i novca da investira. Kada je reč o drugim zemljama i svetskim silama, one se pre svega bore da se održe na nivou koji bi obezbedio kakav-takav nivo ekonomskog razvoja koji ih neće ugroziti", navodi Vuletić.

Pored 30-tak sporazuma koji će biti verifikovani, on kao najvažnije ističe infrastrukturne projekte, oživljavanje i postavljanje novih fabrika.

"Bilo je reči o tome da ovde počnu da se proizvode vozovi, ali ono što je najvažnije jeste da je Kina danas postala zemlja koja ima izuzetan potencijal u visokim tehnologijama. Ukoliko uspemo da obezbedimo saradnju na tom nivou da se obezbedi ne samo transfer znanja, nego da i kineske korporacije koje se bave visokoprofitabilnim, visokotehnološkim proizvodima ovde nađu svoje mesto, to će biti za Srbiju pun pogodak", istakao je Vuletić.

Ocenio je da Srbija nema alternativu jer vidi da investicije u drugim delovima na svetu "u značaju meri presušuju".

Kada je reč o političkoj dimenziji posete kineskog predsednika, Vuletić kaže da je ona ograničenog obima, jer se nalazimo u regionu gde postoji dominacija SAD i okruženi smo NATO zemljama.

"Ali mnogo znači podrška jedne zemlje kao što je Kina koja može indirektno da utiče na to da se pritisak na Srbiju oslabi, ne samo kada je reč o UN, nego generalno kada je reč o različitim vrstama odnosa gde se i Kina nešto pita. Ukoliko uspemo to da obezbedimo, a ja sam siguran da hoćemo, to će biti i politički značajno, jer je Kini tako važno da Srbija opstane i ostane ono što jeste da bi mogla da ima tu vrstu saradnje sa Srbijom", smatra Vuletić.

On dodaje da je jako važno da Srbija što više sarađuje sa Kinom i na polju kulture.

"Ovde ne poznajemo kineski svet i kinesku kulturu u dovoljnoj meri. Sa druge strane, itekako imamo šta da naučimo, jer Kinezi uče od svih drugih. Uče iz svoje tradicije 5.000 godina duge, ali i od svih ostalih", rekao je Vuletić.