9. maj 2024 14:33

Brnabić: Poseta Sija dodatni zamajac za unapređenje odnosa sa Kinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Poseta Sija dodatni zamajac za unapređenje odnosa sa Kinom

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas za Tanjug da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu daje dodatni zamajac za unapređenje odnosa Srbije i Kine, kao i da je uverena će nakon ove posete kineski investitori i kompanije biti još prisutniji u Srbiji.

Ocenila je da je doček kineskog predsednika "izgledao impresivno" kao i da je posetu obelezzio prijateljski i prisni razgovor uzajamnog poštovanja i poverenja između dva predsednika, Vučića i Sija.

"Stvoreno je jedno uzajamno razumevanje, koje i jeste garant za zajedničku budućnost", istakla je Brnabić.

Podsetila je na neke teme jučerašnjeg razgovora koje je ocenila kao važnim za Srbiju, kao što su zajednička komisija za napredne tehnologije, biotehnologija, veštačka inteligencija, kao i potencijlana investicija u fabriku vagona i vozova koja bi bila izuzetno važna za Srbiju, jer se, kako je navela, ceo svet vraća železnici.

"Zaista mi se čini da je ova poseta u svakom smislu dodatni zamajac za građenje naših odnosa sa Narodnom republikom Kinom i to na tri stuba -političkom, ekonomskom i tehnološkom", istakla je Brnabić.

Glas Srbije se čuje i uvažava više nego ikada

Predsednica Skupštine Srbije izjavila je danas da će Srbija nastaviti da se bori u UN protiv donošenja rezolucije o Srebrenici i podsetila da je glasanje već tri puta odlagano.

"To je takođe rezultat borbe Aleksandra Vučića i čitavog tima, ali pokazuje i da se glas Srbije čuje više nego ikada, poštuje i uvažava više nego ikada", istakla je Brnabić.

Ukoliko tema članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne bude na dnevnom redu sednice Komiteta ministara spoljnih poslova SE koja će biti održana sledeće nedelje, Brnabić kaže da bi to takođe bio rezultat diplomatskog rada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ovo je rezultat i ličnog uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u velikoj meri (rezultat) posete Aleksandra Vučića Parizu i njegovih razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali takođe i razgovora sa nekim drugim evropskim liderima", rekla je Brnabić za Tanjug.

Navodi opozicije o overivačima netačni, to je deo njihove kampanje

Brnabić je istakla da nisu tačni navodi predstavnika dela opozicije da se prema njima vrši opstrukcija time što im nije omogućen dovoljan broj overivača potpisa podrške za učešće na lokalnim izborima i ocenila da je to "deo njihove kampanje". 

"Potpuno je jasan zakon i on je isti za sve. Vi ne možete da imate overivača pod šatorom ili na njivi ili u parku, zato što su tim ljudima potrebni uslovi za rad, kako bi radili svoj posao na način koji je predviđen zakonom", rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je navela i da postoji stalni dijalog sa opozicijom u Narodnoj skupštini i da postoje bilo kakvi problemi, odmah bi to bila tema dijaloga. 

"Da je bilo ko imao probleme sa overivačima, verujem da bi to postavili kao temu dijaloga, a nisu", rekla je Brnabić.