14. maj 2024 11:46

Miroslav Lajčak i Aleks Stab na sastanku razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine i Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Lajčak i Aleks Stab na sastanku razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine  i Zapadnom Balkanu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

HELSINKI - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u Helsinkiju sa predsednikom Finske Aleksom Stabom, sa kojim je razgovarao o proširenju EU i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje bloka.

''Informativan i inspirativan sastanak sa finskim predsednikom Aleksom Stabom danas u Helsinkiju. Govorili smo o horizontima proširenja EU, Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU'', napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži Iks.

Lajčak je prethodnu nedelju proveo u SAD, gde je, kako je prethodno naveo na svom nalogu na Fejsbuku, imao važne, korisne i detaljne razgovore sa zvaničnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i Ujedinjenih nacija.

On je dodao da će kasnije ove nedelje ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine, kako je naveo, ''u razgovorima sa ciljem pronalaženja održivog privremenog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova (CBK) o gotovinskim transakcija. Siguran sam da se sporazum može postići, ali to će zahtevati fleksibilnost i kompromis obe strane".