14. maj 2024 14:37

Oliver Varheji razgovarao sa Markom Đurićem o dijalogu Beograda i Prištine i proširenju EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oliver Varheji razgovarao sa Markom Đurićem o dijalogu Beograda i Prištine i proširenju EU

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem u Beogradu, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

''Veoma konstruktivan sastanak sa Ministarstvom i Markom Đurićem. Uspeh proširenja (EU) dolazi kroz dijalog Beograda i Prištine. Putem Plana rasta i Reformske agnede možemo olakšati rešavanje otvorenih pitanja. Radujemo se zajedničkom radu'', poručio je Varhelji preko svog naloga na mreži Iks.

Varhelji se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o reformama u Srbiji, procesu pridruživanja Eu, kao i o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, za šta je rekao da se ''ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda''.

 

Članstvo u EU ostaje prioritet spoljne politike Srbije

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem, nakon čega je poručio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Republike Srbije.

Đurić je istakao da će nova vlada na realizaciji tog cilja raditi sa obnovljenom energijom i konstatovao da je Srbija od 2014. godine otvorila 22 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva, a da se narednom periodu nadamo otvaranju barem jednog od klastera.

"Srbija je posvećena saradnji sa EU u oblasti spoljne i bezbednosne politike, u meri u kojoj ne bi bili ugroženi vitalni nacionalni, politički i ekonomski interesi naše zemlje", naveo je šef srpske diplomatije.

Istakao je privrženost Beograda rešavanju problema na Kosovu i Metohiji kroz dijalog, ali i upozorio na sve teži položaj srpskog naroda u pokrajini.

"Spremnost Beograda na dijalog i sprovođenje preuzetih obaveza je neupitna i nedvosmislena, dok, sa druge strane, takva spremnost u Prištini evidentno ne postoji, i to se najbolje vidi na pitanju Zajednice srpskih opština", poručio je Đurić.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Srbije, sagovornici su razmenili i mišljenja o migracionim kretanjima i izazovima koje to donosi pred EU i zemlje u njenom okruženju.