15. maj 2024 14:19

Varheji: Naredne godine biće ključne za završetak reformi za pristupanje Srbije EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Varheji: Naredne godine biće ključne za završetak reformi za pristupanje Srbije EU

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji saopštio je danas da je imao konstruktivne sastanke sa vladajućom koalicijom i predstavnicima parlamenta Srbije i poručio da su naredne godine ključne kako bi se završile reforme, koje su potrebne za pristupanje Srbije EU.

"Naredne godine su ključne za završetak EU reformi potrebnih za pristupanje Srbije. Plan rasta (za Zapadni Balkan) pomaže da se ovaj proces ubrza", naveo je Varheji na društvenoj mreži Iks.

On je izrazio zadovoljstvo što je Skupština Srbije, kako je naveo, spremna da brzo radi na ključnim reformama.

Varheji je u odvojenoj objavi dodao da je imao produktivan sastanak sa opozicionim strankama u srpskom parlamentu sa kojima je, kako je naveo, razgovarao o napretku u pristupanju EU, slobodi medija, vladavini prava i izborima, kao i o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Varheji pozvao novu Vladu Srbije da sprovede neophodne reforme uz podršku EU

Oliver Varheji, koji je danas završio trodnevnu posetu Srbiji, ohrabrio je novu Vladu Srbije da iskoristi trenutni zamah proširenja i sprovede neophodne reforme, uz podršku EU, saopštila je EU Info mreža.

Varheji se po dolasku, 13. maja, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o procesu proširenja EU i primeni Plana rasta i reformske agende za Zapadni Balkan.

Tokom posete komesar se sastao sa novim premijerom i nekoliko ministara Vlade Srbije i čestitajući im na imenovanju, izrazio nadu da će Srbija ostati posvećena svom evropskom putu.

Kako se navodi u saopštenju, Varheji je ohrabrio novu vladu da iskoristi trenutni zamah proširenja i sprovede neophodne reforme, uz podršku EU.