20. maj 2024 18:11

Žigmanov: Solidarni smo sa svima koji zbog različitosti trpe nepravdu širom sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Solidarni smo sa svima koji zbog različitosti trpe nepravdu širom sveta

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Povodom 21. maja, Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je da u Republici Srbiji žive brojne nacionalne i verske zajednice, te da njihova kulturna raznolikost predstavlja bogatstvo Srbije.

Republika Srbija je, rekao je ministar Žigmanov, višenacionalna, multikulturalna država, u kojoj, uz većinski srpski narod, žive i pripadnici nacionalnih manjina i različitih religijskih i jezičkih grupa, koje se među sobom razlikuju po brojnosti, prostornom razmeštaju, etničkim, religijskim, jezičkim, kulturnim, obrazovnim, običajnim i drugim posebnostima, kaže se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministar je naglasio da upravo to govori o značaju zaštite kulturne raznovrsnosti za održanje mira i spokojnog života, bez kojih ne možemo da govorimo o ljudskom dostojanstvu, zaštiti prava i osnovnih sloboda svakog pojedinca.

U takvom ambijentu dijalog i saradnja su neminovni i predstavljaju pretpostavku za dalji kulturni, ekonomski i celokupni društveni razvoj demokratskog i modernog društva, istakao je ministar Žigmanov, dodajući da smo na današnji dan solidarni i sa svima onima koji zbog svojih različitosti trpe nepravdu širom sveta.

"Bez kulturne raznolikosti, tolerancije, poštovanja ličnosti i dijaloga, nijedna zajednica ne može da se razvija", izjavio je ministar Žigmanov, dodajući da su ove vrednosti srž modernog društva.

Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, 21. maj, ustanovljen je na sednici Generalne skupštine UNESKO 2001. godine, kako bi se podstakla veća solidarnost i jedinstvo čovečanstva, unapredila kulturna razmena i time doprinelo postizanju prosperiteta, održivog razvoja i mirnog suživota. Posvećen je promovisanju kulturoloških raznolikosti, negovanju međusobnog razumevanja, tolerancije i harmonije među različitim narodima. Na taj dan, Generalna skupština UNESKO usvojila je Deklaraciju kojom su države sveta prihvatile kulturnu raznolikost kao zajedničku baštinu čovečanstva.