21. maj 2024 22:29

Grenel: EU i SAD opet kritikuju vlast u Prištini koja se udaljava od Zapada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grenel: EU i SAD opet kritikuju vlast u Prištini koja se udaljava od Zapada

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

VAŠINGTON - Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da EU i SAD opet kritikuju vlast u Prištini koja se udaljava od Zapada.

Grenel je na platformi X naveo da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena i sve zapadne vlade redovno kritikuju predsednicu i premijera privremenih prištinskih institucija, Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija.

"Prošle nedelje, Italija, Francuska i Nemačka poslale su Kurtiju pismo frustracije. Dok mi i dalje pozivamo Srbiju da se udalji od Rusije i Kine, i približi se Zapadu, Kosovo se udaljava od Zapada. Još jedan nered koji je stvorila slabost Džoa Bajdena", napisao je Grenel na mreži X, na kojoj je podelio i raniju objavu potparola EU Petera Stana o zatvaranju šest jedinica Poštanske štedionice na severu KiM.

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo Kurtiju u kojem su navele da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)'', i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu.

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao, a u kojem je naveo svoje predloge u vezi sa uspostavljanjem ZSO i članstvom Prištine u Savetu Evrope.

U pismu evropskih zemalja se ističe da koraci koje je Kurti predložio ''ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO'', kao i ''da rizikuju dalje podrivanje dijaloga uz posredovanje EU''.

Stano je danas objavio na platformi X da policijska akcija na severu KiM, u kojoj je zatvoreno šest jedinica Poštanske štedionice u četiri opštine, predstavlja eskalaciju, narušava korake ka normalizaciji, ugrožava pregovore koji su u toku i ponovo dokazuje da vlasti u Prištini daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji.