22. maj 2024 09:48

Nemanja Starović: Rezolucija o Srebrenici može da se analizira na tri nivoa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemanja Starović: Rezolucija o Srebrenici može da se analizira na tri nivoa

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD  - Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Nemanja Starović ocenio je danas da su tri nivoa na kojima može da se analizira rezolucija o Srebrenici - davanje veštačkog disanja jedinstvu zapadnog i islamskog sveta, nametanje drugačije interpretacije građanskog rata u BiH i krajnja relativizacija genocida.

On je za RTS rekao da bez obzira na činjenicu da je matematika takva kakva jeste, da će to na kraju biti moralna pobeda Srbije, jer će još jednom dokazati da je pre svega država koja ima kičmu.

"Ono što žele da postignu možemo analizirati na više nivoa. Jedan od njih jeste onaj koji se tiče njihove namere u ovim postojećim okolnostima, kada se pred našim očima odvija jedan strašan i surov rat na području Gaze, da se da nekakvo veštačko disanje jedinstvu zapadnog i islamskog sveta", rekao je Starović.

Drugi nivo je, dodaje, namera inicijatora rezolucije da zapravo nametnu jednu bitno drugačiju interpretaciju užasnog i tragičnog građanskog rata u BiH, time što će čitav narativ o ratu, čitavu istorijsku istinu pokušati da redukuju na samo jedan događaj, ma koliko on pojedinačno važan i tragičan bio.

"Time pokušavaju zapravo retroaktivno da opravdaju i mnoge druge stvari, poput zločinačke akcije 'Oluja' i agresije na SR Jugoslaviju", rekao je Starović.

Treći nivo je, ističe Starović, krajnja relativizacija genocida, jer je sasvim sigurno da će se već u narednim danima i mesecima pojaviti niz sličnih inicijativa pred Generalnom skupštinom, gde će mnoge države i narodi tražiti da stradanje koje su oni preživeli, pre svega u 20. veku, bude kvalifikovano kao genocid.

Govoreći o očekivanim rezultatima glasanja, Starović kaže da je jasno da u matematičkom smislu Srbija ne može da prevaziđe one brojeve koji su negde već spremni.

"Ono u čemu su se negde čini me se prevarili ili preračunali inicijatori, kosponzori ove i ovakve rezolucije, je to što su računali da ćemo se negde i mi kao Republika Srbija i srpski narod postaviti politički pragmatično, politički oportuno, da ćemo se zapravo suočeni sa tom i takvom matematikom praviti mrtvi, ostati po strani", ukazuje ministar.

Dodaje da je jasno da ne možemo i nećemo smatrati prijateljskim one države koje nam sutradan budu okrenule leđa i koje se budu oglušile na našu jasnu i principijelnu argumentaciju, koja je svima jasna i razumljiva.

"Ponavljam dakle, usled brojnih pritisaka kojima su izloženi, neki će odlučiti da se o to ogluše", poručuje Starović.