22. maj 2024 13:09

Vučević: Saradnja Srbije i Mađarske na najvišem nivou do sada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Saradnja Srbije i Mađarske na najvišem nivou do sada

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske Jožefom Mađarom o nastavku saradnje i unapređenju bilateralnih odnosa i tom prilikom naglasio da su odnosi ove dve zemlje dostigli najvišu tačku razvoja u novijoj istoriji, zahvaljujući međusobnom razumevanju, poverenju i posvećenosti u jačanju partnerstva.

Premijer je istakao da se ekonomska saradnja sa Mađarskom dinamično razvija i da je poslednjih godina ostvarila rekordnu vrednost razmene, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vučević je dodao da će veliki podstrek u narednom periodu za sveukupnu sradnju biti završetak brze pruge Beograd - Budimpešta, kao i izgradnja nafotovoda Mađarska - Srbija, koji bi trebalo da obezbedi veću energetsku bezbednost.

Predsednik Vlade je poručio da je za Srbiju od strateškog interesa očuvanje stabilnosti regiona i dodao da je nacrt rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici osetljivo pitanje koje ne doprinosi saradnji i izgradnji dobrih odnosa u regionu.

Vučević je istakao da je položaj Srba ugrožen odlukom prištinskih vlasti o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i da u velikoj meri otežava život naših građana, ali i udaljava od dijaloga Beograda i Prištine.

Izrazio je zahvalnost na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Mađarska svakodnevno pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja Evropske unije.

Ambasador Mađar saglasio se sa srpskim premijerom da su politički i ekonomski odnosi dve zemalje na najvišoj tački i da je takođe uveren da će biti dodatno unapređeni u nizu drugih oblasti od zajedničkog interesa.

Mađar je dodao da Srbija može da računa na čvrstu podršku Mađarske na međunarodnom planu po pitanjima od vitalnog interesa za našu zemlju.,