31. maj 2024 14:17

Nemanja Starović prisustvovao obeležavanju 215. godišnjice od boja na Čegru: Večni simbol slobode i borbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemanja Starović prisustvovao obeležavanju 215. godišnjice od boja na Čegru: Večni simbol slobode i borbe

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA RAD

NIŠ  - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je danas, na obeležavanju 215. godišnjice od boja na Čegru, da Čegar ostaje večni simbol slobode i borbe za slobodu i kula sazdana od najsvetijih i najhrabrijih srpskih glava koju će Srbija zauvek pamtiti.

Starović je istakao da je Stevan Sinđelić kroz reči "Život za rod" i svojim delom utkao sebe "u ogroman mozaik Nebeske Srbije, a njegovo bezvremeno delo ostaće primer šta znači sloboda i kako se za nju valja boriti", saopštilo je ministarstvo.

"Nalazimo se danas ovde na Čegru, 215 godina posle sudbonosne odluke vojvode Stevana Sinđelića da se sa najbližim saborcima, opalivši iz kubure u barutanu, vine pod nebeske svodove i time zauzme časno mesto u slavnoj srpskoj istoriji, pored Obilića, Toplice, braće Jugovića, kraj desne strane Stefana Nemanje, Svetoga Save, cara Dušana i kneza Lazara, znajući da nazad ne može i ne sme, da Turcima u ruke živ neće i da je iza njegovih junaka i njega samo mala i tek oslobođena teritorija Beogradskog pašaluka", podsetio je ministar.

Starović je dodao, ističući značaj Bitke na Čegru, da su srpski ustanici jednom za uvek rešili da neće živeti u ropstvu, da hoće slobodu i da ne žele vazalstvo, već svoju državu kao garant opstanka časti, dostojanstva i svakog napretka.

On je dodao da je podvig junaka sa Čegra nastavio da živi na puškama i bajonetima srpskih ratnika na Ceru, Kolubari, Bregalnici, Kajmakčalanu, odbrani Beograda, Sremskom frontu, Paštriku i Košarama.

Zavet vojvode Stevana Sinđelića i njegovih saboraca večno živi u nama, da znamo šta nam je činiti kada zato dođe vreme, a srpski narod nije nikada oskudevao u ljudima junačkog srca i duha zbog čega je bio često meta napada onih koji žele da kroje svet po svojim interesima, naglasio je ministar i dodao da se Sinđelićeva pogibija pretvorila u život i napredak, a da se njegovih protivnika danas niko ne seća.

Kraj spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Grada Niša, Opštine Pantelej kao i udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.

Spomen - kompleks na Čegru obnovljen je sredstvima ministarstva koje je uložilo više od pet miliona dinara u uređenje spomen kule, starog spomenika i biste Vojvodi Sinđeliću, kao i za parterno uređenje.