3. jun 2024 10:29

Vladan Petrov: Stvoreni su uslovi za redovnost izbora u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladan Petrov: Stvoreni su uslovi za redovnost izbora u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Vladan Petrov ocenio je danas da su se, nakon jučerašnjih lokalnih izbora, stvorili uslovi za redovnost izbora u Srbiji.

"Od 30. oktobra prošle godine na snazi je privremena lokalna uprava, dobro je da privodimo izborne procedure kraju i da ćemo u najskorije vreme dobiti nove organe glavnog grada, pre svega Skupštinu Grada, zatim i gradonačelnika. Ovo je bio izuzetno težak period kontinuiranog izbornog procesa koji je neuobičajeno dugo trajao", naveo je on za Tanjug.

Petrov smatra je nakon ovih izbora važno da se konstituišu novi lokalni organi, ali i da se država na svim nivouima zaokruži kako bi spremno dočekala izazove koji je očekuju.

Iako su na prošlim izborima naprednjaci osvojili 49, a socijalisti pet odborničkih mesta od ukupno 110 odbornika, Petrov kaže da dosadašnji preliminarni rezultati pokazuju da je situacija prilično jasna i da lista oko naprednjaka "Beograd sutra", koja je na ovim izborima osvojila 64 mandata, sada ima većinu sa jakim legitimitetom za formiranje gradske vlasti.

"To je dobro zarad stabilnosti, budućnosti a dobro je i što koliko vidim u izbornoj večeri, predstavnici ovih najjačih opozicionih partija, koalicija, pokreta pokazuju jednu spremnost da nastave svoju borbu ali kroz institucije", poručio je profesor.

Objašnjavajući kakva je sada procedura i kome se i u kom roku podnose prigovori, Petrov je rekao da je rok za podnošenje prijava nadležnoj izbornoj komisiji 72 sata od zatvranja biračkih mesta, nakon čega podnosilac prigovora koji, istakao je on, može biti i birač ukoliko smatra da mu je povređeno pravo ili da je bio uskraćen da glasa, ukoliko nija zadovoljan rešenjem može izjaviti žalbu Višem sudu.

"U roku od 72 sata će i nadležni sud doneti odluku koja postaje pravnosnažna i nakon toga stvaraju se uslovi za proglašenje konačnih rezultata, za objavljivanje ukupnog izveštaja o konačnim rezultatima izbora. Zavisi od samouprave do samouprave, nije svuda rezultat bio identičan, negde će možda biti i nekog koaliranja", objasnio je profesor.

Prema njegovim rečima, treba očekivati da će se u narednih mesec, dva situacija potpuno institucionalna srediti i da će se kroz konstituisanje novih lokalnih organa vlasti okončati ovi izborni procesi koji su neobičajeno dugo trajali.

Petrov je napomenuo da izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji, koji će biti predstavljen danas u 15 časova kako je najavio šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zanijer, treba pažljivo proučiti na objektivan način, istakavši da postoje određeni načini kako se ti izveštaji čitaju jer oni nikada nisu skroz pozitivni, ni skroz negativni.

"Imali smo iskustvo sa prethodnim izveštajem i preporukama ODIHR-a, da su na strani vlasti i na strani opozicije te preporuke nekako tumačene suviše po principu crno-belo. Tih preporuka će svakako biti, na njima treba raditi u narednom periodu. Možda se neka preporuka može usvojiti odmah, neke preporuke će zahtevati dalje izmene izbornog zakonavstva", naveo je on.

Iako očekuje dalje usklađivanje izbornog zakonodavstva i izbornih procedura do naredih izbora u Srbiji, Petrov smatra da prema sadašnjem stanju stvari ne postoji potreba da se ponovo, u nekom trenutku, ide na prevremene parlamentarne izbore.