4. jun 2024 11:58

Marko Matić: Izbori pokazali da SNS i njeni rezultati uživaju nepodeljeno poverenje građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Izbori pokazali da SNS i njeni rezultati uživaju nepodeljeno poverenje građana

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas da su lokalni izbori održani 2. juna pokazali da Srpska napredna stranka (SNS), njeni rezultati i programi za nastavak razvoja Srbije i svih lokalnih samouprava i zajednica uživaju nepodeljeno poverenje građana.

On je u izjavi za Tanjug rekao da su izbori takođe pokazali da bojkot izbora u Beogradu apsolutno nije uspeo zbog nekonzistentnosti poruka, pošto stranke koje su bojkotovale izbore u Beogradu u nekim opštinama nisu ih bojkotovale na nivou Srbije.

"Stranke koje su se opredelile za bojkot doživele su potpuni politički debakl", ocenio je on.

Prema Matićevim rečima, izbori su pokazali da je ključna poruka da građani očekuju nova lica na opozicionom delu političke scene i da je tu vreme za smenu generacija.

Smatra da bi sve opozicione stranke trebalo da preuzmu odgovornost za poraze i ustupe mesto nekim novim ljudima, jer bi to bilo dobro za demokratski proces i politički sistem u Srbiji.

"S druge strane, SNS i koalicija okupljena oko nje, koja je dobila ubedljivo veliko poverenje građana, imaće veliku odgovornost da sprovede sve ono što je obećala", naveo je on.

Matić dodaje da očekuje određenu vrstu stabilizacije unutrašnjih prilika nakon ovih izbora zbog velikih izazova koji su pred Srbijom, što zbog međunarodnih okolnosti, što zbog velikih ciljeva i zadataka u narednom periodu kao što je EXPO 2027.

Na pitanje da li će biti postizborne krize u pojedinim gradovima i opštinama u kojima opozicija, zbog tesnog rezultata, traži uvid u kompletan izborni materijal, Matić je ocenio da za to nema prostora i naveo da čak i oni koji traže da ponovo broje glasove nisu izneli ni jednu konkretnu primedbu da je bilo nepravilnosti ni u brojanju glasova, ni tokom dana na biračkim mestima.

"Opozicija ima pravo da traži ponovno prebrojavanje glasova, ali ono neće doneti ništa novo", rekao je Matić i dodao da oni imaju rezultate, oni su ih takođe brojali i da je došlo do zamene teza.

On je napomenuo da je prvobitna procena za Niš pravljena na osnovu statističkog uzorka koji je govorio da su snage izjednačene, ali da uzorak može da odstupa 0,5 odsto gore, dole, što se ustanovilo kada su prebrojani glasovi.

On je naveo da je cilj opozicije verovatno da se podignu tenzije kako bi se pokazalo da je opozicija izgubila za nekoliko glasova i da je ona maltene snažna kao SNS, što je, kako smatra Matić, pogrešna strategija opozicije, pre svega dr Milića koji je dobio snažnu podršku.

Matić je izneo i stav da je bolja opcija bila da je dr Milić prihvatio ruku koju mu je pružio predsednik Srbije i da se napravi šira koalicija za sve ono što predstoji Nišu, koji i dalje mora da se razvija.

"Vreme predizbornih i postizbornih tenzija mora da ostane za nama i da se svi posvetimo razvoju naše zemlje", ocenio je on.

Matić smatra da je izveštaj ODIHR-a o izborima 2. juna potvrdio da su izbori bili regularni, legalni i legitimni u zakonskom, političkom i demokratskom smislu i da je napravljen određeni napredak u ispunjavanju preporuka ODIHR-a, što pokazuje da postoji dobra volja od strane vlasti i čitave države da se izborni proces unapredi.

"Nije sve ispunjeno, to je proces, nikada nije sve ispunjeno. ODIHR i u najsavršenijim demokratskim zemljama uvek ima određene preporuke kako da se poboljša izborni sistem. Mi radimo na tome da bismo unapredili naše demokratske izborne procedure", rekao je on.