7. jun 2024 11:58

Raguš: Očekujem produbljivanje saradnje sa kompanijama Šendžena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raguš: Očekujem produbljivanje saradnje sa kompanijama Šendžena

Foto: TANJUG/Narodna skupština Republike Srbije

ŠENDŽEN - Šefica srpske parlamentarne delegacije koja boravi u poseti Kini, potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš, ocenila je danas da ta poseta Kini predstavlja jednu od najznačajnijih parlamentarnih poseta ove godine i izjavila da očekuje da Srbija produbi saradnju sa najznačajnijim kompanijama iz kineskog grada Šendžena.

Podsetila je da su nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, srpski parlamentarci imali priliku da učestvuju u Pekingu na Četvrtom sastanku Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa.

"Imali smo priliku da razmenimo međusobna iskustva, da otvorimo prostor za veliku saradnju", navela je Raguš za Tanjug.

Podsetila je da su srpski parlamentarci imali susret i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džaom Leđijem, kome su uručili poziv od strane predsednice parlamenta Ane Brnabić da dođe u Srbiju i dodala da očekuju da se ta poseta uskoro realizuje.

Kada je reč o poseti Šendženu, navela je da su srpski parlamentarci imali priliku da vide neke od najznačajnijih kompanija tog grada, poput Huaveija, BYD-a, Mindray-a, Ubtech-a, kao i da se sastanu sa predsednikom Stalnog komiteta narodnog kongresa Šendžena Daijem Junglongom.

Rekla je da očekuje uzvratnu posetu predstavnika Stalnog komiteta narodnog kongresa Šendžena Srbiji, kao i produbljivanje saradnje sa najznačajnijim kompanijama tog grada.

"(kompanije) koje nude izvanredan potencijal, kako državi Srbiji, tako i malim i srednjim preduzećima", istakla je Raguš.

Još jedan član delegacije, specijalni savetnik predsednice Skupštine Mihailo Jovanović ocenio je da je poseta Kini završena sa velikim političkim i privrednim rezultatima i istakao da je susret srpskih i kineskih parlamentaraca prvi susret zvaničnih delegacija dve države nakon susreta predsednika Vučića i Sija u Beogradu, kada je potpisana izjava o Zajednice sa zajedničkom budućnošću.

Govoreći o visokotehnološkim kompanijama iz Šendžena, istakao je da te kompanije troše od 20 do 30 odsto svojih prihoda na istraživanje i razvoj, kao i da one u svim oblastima koriste veštačku inteligenciju.

"Siguran sam da će nam ova iskustva iz Šendžena doprineti da što bojle i efikasnije realizujemo naš program, 'Srbija 2027- Skok u budućnost', naše planove za modernizaciju, primenu veštačke inteligencije, digitalizaciju, biotehnologiju. Ali i da ćemo pokušati da otvorimo vrata velikim kineskim kompanijama, koje nisu dovoljno prisutne u Evropi", rekao je Jovanović za Tanjug.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović ocenila je posetu srpske delegacije Kini kao veoma uspešnu i navela je da primer grada Šendžena, koji se veoma brzo razvio u poslednjih 30 godina, predstavlja dodatni motiv da se ispune planovi vezani za projekat "Skok u budućnost".

Navela je da će po povratku u Beograd razgovarati sa resornim ministarstvima i Privrednom komorom Srbije, kako bi im ukazala na važnost saradnje sa velikim kompanijama iz Šendžena.

Podsetila je da 1. jula stupa na snagu Sporazum o sobodnoj trgovini sa Kinom, koji će zahtevati određena prilagođavanja zakonskih rešenja u obe države, pa je navela da će srpski parlament svoj deo posla po tome pitanju uraditi vrlo brzo.

"Smatram da ovde ima prostora za saradnju, da ima mnogo prostora za otvaranje vrata kineskim kompanijama u Srbiji. To će svakako ojačati našu ekonomiju i otvoriti nova radna mesta", rekla je Paunović za Tanjug.

Dodala je da se nada da će i Srbija imati priliku da ugosti predstavnike kineske politike i biznisa i ocenila je da su Kinezi razumeli da je Srbija dobar most za njihovu saradnu sa Evropom.

Predsednik Odbora za zakonodavstvo, državnu upravu i lokalnu samoupravu Uglješa Mrdić zahvalio se kineskim domaćinima na gostoprimstvu.

"Ovo je potvrda iskrenih, prijateljskih odnosa Republike Srbije i Narodne Republike Kine, ovo je samo potvrda svega onoga što su dogovorila dva predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping. Bilateralni odnosi su na najvišem nivou, a očekujem u narednom periodu nastavak dobre saradnje zakonodavnih institucija", rekao je Mrdić za Tanjug.

Delegacija Narodne skupštine završila je svoju službenu posetu Kini, koju je započela u Pekingu u ponedeljak.

Delegacija je učesvovala na Četvrtom sastanku Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, a rad te Komisije predstavlja najviši nivo institucionalne saradnje koju Srbija ima sa drugom državom.

Srpski parlamentarci su se u Pekingu susreli sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džaom Leđijem, koji je treći po rangu član Politbiroa Komunističke partije Kine, što ga čini i trećim čovekom u Kini.

Srpska delegacija je u Pekingu posetila i Srpski kulturni centar, Zabranjeni grad, Muzej istorije Komunističke partije Kine i Kinesku železničku grupu.