7. jun 2024 16:58

Slavica Đukić Dejanović sa delegacijom RS: Produbljivaćemo univerzitetsku saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slavica Đukić Dejanović sa delegacijom RS: Produbljivaćemo univerzitetsku saradnju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PROSVETE

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović razgovarala je sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelenom Starčević i rektorima univerziteta iz Republike Srpske i Srbije i tom prilikom ocenila da će današnji sastanak doprineti produbljivanju univerzitetske saradnje i saradnje visokoškolskih ustanova.

Ona je istakla da je jedan od mogućih modaliteta produbljivanja saradnje formiranje asocijacije srodnih fakulteta.

"Iznedrili smo ideju da u okviru različitih zajedničkih asocijacija po tipu zajednice medicinskih fakulteta, tehničkih fakulteta kao i zajednice društveno humanih fakulteta nastavimo i produbimo saradnju", rekla je Đukić Dejanović u Vladi Srbije posle sastanka.

Đukić Dejanović je navela da je važno da fakulteti i univerziteti imaju što više različitih aktivnosti koje su usmerene na širenje naučne saradnje, značajniju razmenu studenata i profesora, izdavačku delatnost, organizaciju naučnih konferencija i različitih vrsta naučnih, stručnih, obrazovnih i kulturnih događaja.

Ona je rekla i da je od rektora univerziteta dobila dragocene informacije i da je današnji sastanak prvi korak napred ka izgradnji još čvršćih mostova saradnje univerziteta Republike Srbije i Republike Srpske.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da je cilj sastanaka poput današnjeg da se saradnja između dva univerziteta još više učvrsti navodeći da je ona razvijena u oblasti nauke, ali i kada je reč o projektima i nastavi.

"Naša želja iz Republike Srpske je bila da naši univerziteti postanu pridruženi članovi konferencije univerziteta u Srbiji. Danas smo dobili saglasnost za to i od ministarke i od kolega rektora iz Srbije. Ideja je da se na jesen organizuje jedna zajednička sednica rektorske konferencije Republike Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu", rekao je on.

Sastanku su prisustvovali rektori i predstavnici Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Univerziteta u Novom Pazaru, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Univerziteta odbrane, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banja Luci.