8. jun 2024 09:00

Dejan Ristić: Sabor je poziv da se vratimo iskonskim nacionalnim vrednostima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Ristić: Sabor je poziv da se vratimo iskonskim nacionalnim vrednostima

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da je Svesrpski sabor, koji se danas održava u Beogradu, u duhu narodne tradicije i da je to potreba da istaknemo svoje nacionalno jedinstvo i saglasje oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja.

"Stoga je on duboko utemljen u našoj narodnoj tradiciji. Poziv predsednika Vučića da se okupimo ne samo u Beogradu već u čitavoj Srbiji i RS, na svim prostorima gde žive naši sunarodnici jeste poziv da se vratimo iskonskim nacionalnim vrednostima i idealima koje krase naš narod", izjavio je Ristić za RTS.

Govoreći o protokolu, Ristić je saopštio da je osmišljeno da na početku to bude reminiscencija na narodnu prošlost, kada su sabori počinjali u crkvama molitvama za boljitak naroda.

"Posle molebana, idemo u Palatu Srbija, sledi sednica dveju vlada, gde će se usvojiti deklaracija. O mnogim važnim nacionalnim pitanjima i deklaraciji govoriće predsednici Vučić i Dodik", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, potom slede razne manifestacije, od kojih je posebno izdvojio dve, program koji će biti realizovan od 17 časova na Trgu republike, gde će više od 2.500 članova KUD-ova izvesti splet igara, i drugi, u Topčideru gde će biti skup veterana Srbije i RS.

Ristić je podsetio da je juče bio organizovan čitav niz sastanaka sprske vlade sa kolegama iz vlade RS, radi konkretizacije dogovora i produbljivanje saradnje.

"Ne radi se o promeni granica, radi se o tome da treba da afirmišemo politički subjektivitet naroda, po ugledu na druge evropske narode koji to čine u 21. veku", podvukao je Ristić.

Prvi svesrpski sabor počeće danas u 9.30 Molebanom u Hramu Svetog Save, a na manifestaciji će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem i zvaničnicima najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnicima Srba iz regiona, kao i velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve.

Centralni deo manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.