8. jun 2024 11:47

Ambasador Li: Takmičenje zmajevih čamaca u Beogradu simbol prijateljstva Kine i Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Li: Takmičenje zmajevih čamaca u Beogradu simbol prijateljstva Kine i Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Kine u Srbiji Li Ming otvorio je danas prvo kinesko-srpsko Internacionalno takmičenje zmajevih čamaca na Adi Ciganliji i ocenio da je ono simbol prijateljstva Kine i Srbije.

Li je za Tanjug rekao da ovaj događaj donosi radost, sreću i uzbuđenje ljudima u Beogradu i šalje izraze dobrodošlice svim učesnicima iz inostranstva.

"Trke zmajevih čamaca ove godine simbolizuju prijateljstvo Kine i Srbije. Uveren sam da naša saradnja i prijateljstvo mogu biti unapređeni. Takmičenje zmajevih čamaca je nastalo u Kini pre 2.000 godina. Ovim trkama se slavi ponovno ujedinjenje porodice, ljubav prema porodici i svojoj zemlji, ali simbolizuje i fizičku spremu", rekao je ambasador Li i poželeo sve najbolje takmičarima i građanima Srbije.

Pohvalio je organizaciju takmičenja zmajevih čamaca koje se tokom ovog vikenda održava na Adi Ciganliji.

Ana Duduković, generalni sekretar srpskog Dragon boat Saveza izrazila je zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika u trkama zmajevih čamaca.

"Ovu manifestaciju organizujemo već desetu godinu zaredom, a ove godine prvi put sa našim kineskim prijateljima iz Kineskog kulturnog centra. Trke se održavaju na 200 i 500 metara, u različitim kategorijama", rekla je Dudaković.

Ona je podsetila da ovogodišnja manifestacija promoviše bogato kulturno nasleđe Šandong provincije uz raznovrsne kulturne sadržaje i bogatu ponudu kineskih gastronomskih specijaliteta.