8. jun 2024 15:06

General Budimir Gavrić: Srbija u svakom trenutku pomagala Republici Srpskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

General Budimir Gavrić: Srbija u svakom trenutku pomagala Republici Srpskoj

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - General Vojske Republike Srpske Budimir Gavrić izjavio je danas da je Srbija u svakom trenutku pomagala Republici Srpskoj, obezbeđujući joj ono što joj je najpotrebnije.

Govoreći u Domu Garde na Topčideru, pošto su predstavnike boračkih organizacija i organizacija veterana obišli i obratili im se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Gavrić se zahvalio svim veteranima Srbije i Republike Srpske, istakavši da su oni dali nemerljiv doprinos stvaranju entiteta.

"U toj borbi imali smo veliku pomoć iz matice Srbije, koja nas nije ni u jednom trenutku zaboravila i pomagala u svemu što je mogla i što je trebalo. Bilo je više dobrovoljaca iz Srbije i mnogo njih je u toj borbi dalo život. Srbija je u najtežim trenucima dala ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske", rekao je Gavrić.

On je istakao da je saradnja svakim danom sve veća, pomoć Srbije Srpskoj sve veća, u skladu da mogućnostima Srbije.

"Od Save do Bijeljine planira se izgradnja auto-puta angažovanjem Srbije. Sve što smo imali u toku rata nastavlja se i posle rata, u miru. Zahvalni smo na toj pomoći, kako u ratu, tako i u miru", poručio je Gavrić.

Komandant prištinskog korpusa za vreme rata Vladimir Lazarević istakao je da je NATO agresija na Jugoslaviju za mnoge svetske intelektualne veličine jedna od najvećih svetskih sramota.

Dodao je da je francuski književnik Patrik Beson uporedio odbranu tadašnje Jugoslavije sa Leonidinom odbranom u Termopilskom klancu.

"Mi ne odlučujemo da li ćemo se braniti od snage agresora, već od svetinja koje branimo. Za ovu zemlju vredi ginuti", poručio je general.

On je rekao da je 1.139 Obilića poginulo na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije.

"Herojskom odbranom vojske i policije, sačuvan je suverenitet, a narod od pogroma. Postignuti su uslovi da se u primirje uključe UN. Naša istina o junacima drugog kosovskog boja ostaje za buduće generacije i nezaborav. Sloboda nema cenu i naš nacionalni odgovor su sloga, sabornost, jedinstvo, odgovornost i patriotizam", naglasio je Lazarević.

Kako je rekao, NATO agresor je vodio moderni rat na sve načine.

"Ostvarili su vojnu nadmoć od 600:1, a ubijali su pre svega nemoćne žene i decu, u zgarišta su pretvarali škole, bolnice, manastire. Kosovo je srpska Hirošima, poručuju mnogi zdravstveni eksperti, ubijaće u naredne 4,5 milijarde godina", rekao je Lazarević.

On je istakao da su se naše odbrambene snage, a posebno Prištinski korpus suprotstavili inferiornim naoružanjem, ali bezgraničnim patritizmom i ogromnim moralom, jedinstvom, neraskidivom vezom sa crkvom.

"General Šorti, komandant vazdušnih snaga NATO, izjavio je godinu dana nakon završetka agresije da srpskoj vojsci na Kosovu nisu mogli ništa, pa su gađali civile", naveo je Lazarević.