8. jun 2024 16:27

Ministarstva poljoprivrede Srbije i RS: Memorandum donosi efikasnije agrarno plaćanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstva poljoprivrede Srbije i RS: Memorandum donosi efikasnije agrarno plaćanje

Foto: logo

BEOGRAD  - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja između Srbije i Republike Srpske, koje je potpisan danas, u okviru Prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska“ na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, omogućiti efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

"Naša Ministarstva su kompatibilna i po oblastima koje obuhvataju - poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda. Juče smo održali veoma konstruktivan, prijateljski sastanak tokom kojeg smo razmenili iskustva, pre svega, kada je u pitanju funkcionisanje naših institucija za agrarna plaćanja", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Srbija je napravila krupan iskorak uspostavljanjem sistema eAgrar koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije kojima Republika Srbija podržava svoje poljoprivredne proizvođače.

"Pričali smo o saradnji u oblasti fitosanitarne inspekcije, o saradnji u oblasti veterinarstva, ali i o tome da imamo usklađene i nivelisane cene, generalnu kompatibilnost, i, što je veoma važno, da omogućimo zajednički izlazak na treća tržišta sa određenim poljoprivrednim proizvodima Republike Srbije i Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, tokom Prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska“, dva ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Martinović i Savo Minić, svečano otvorili stalnu Muzejsku postavku poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije u prostorijama Poljo kluba, u okviru Sektora za ruralni razvoj.

Cilj te postavke jeste prikazivanje tradicije, običaja i kulture srpskih domaćina kroz sve krajeve naše zemlje koji predstavljaju poljoprivredu i ruralni turizam Srbije.