8. jun 2024 21:44

Velikim vatrometom u bojama srpske trobojke završen prvi Svesrpski sabor u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velikim vatrometom u bojama srpske trobojke završen prvi Svesrpski sabor u Beogradu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", koji je okupio zvaničnike Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom svečano je završen večeras velikim vatrometom iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Svesrpski sabor koji je počeo jutros molebanom u Hramu Svetog Save, nastavljen je zajedničkom sednicom dve vlade, kojoj su prisustvovali i predsednici Srbije i RS, patrijarh Porfirije, kao i predstavnici Srpske liste sa KiM, Srba iz Crne Gore i Severne Makedonije.

Na sednici je jednoglasno usvojen nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje, između ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je KiM neotuđivi deo Srbije, jedna od odrednica srpskog nacionalnog identiteta, da se ne podržava rezolucija o Srebrenici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da odnosi Srbije i RS ne smeju nikad da trpe i ocenio da je danas veoma važan dan.

"Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri meseca, već koje će trajati doveka. Niko neće moći da pravi korake unazad", poručio je Vučić i naglasio da su mir i ekonomski napredak ključni i vitalni interesi srpskog naroda.

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je ovaj vek - vek ujedinjenja Srbije i RS i naglasio da samo srpski državni i nacionalni interes nemaju alternativu.

Dodao je da je RS zagledana u Srbiju i ocenio da odnosi Srbije i RS nikada nisu bili bolji nego kada je na vlast došao Aleksandar Vučić i da se Srbija pod njegovim vođstvom oslobodila stranog tutorstva.

"Osećamo da nismo samo braća, već da smo zajedno spremni da nosimo teret i odgovornost i zajedno kažemo šta hoćemo. Ovaj narod će se ujediniti i sigurno će biti jedno“, rekao je Dodik.

Dva parlameta u narednih 90 dana trebalo bi da usvoje Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti koja je, po rečima Dodika, suštinski nacionalni dokument koji daje odgovor na brojne izazove.

"Deklaracija govori o tome da srpski nacionalni interes nema alternativu", rekao je Dodik i dodao da će se od sada 15. februara obeležavati i Dan državnosti Srbije i Dan RS.

Na sednici dve vlade, kojoj su prisustvovali predsednici Vučić i Dodik i patrijarh Porfirije, doneta je odluka o raspisivanju konkursa o izgradnji memorijalnih centara u Donjoj Gradini i Beogradu, u znak sećanja na žrtve Jasenovca, a razmenjeni su i potpisani dokumenti između resornih ministarstava u vladama Srbije i RS.

Predsednici Vučić i Dodik, u okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor Srbija i Srpska u Domu Garde na Topčideru obratili su se veteranima Republike Srbije i Srbije.

Centralno obeležavanje manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno", bilo je na Trgu republike u prisustvu predsednika Vučića i Dodika, i zvaničnika iz obe vlade.

Tim povodom nastupili su članovi iz 50 kulturno umetničkih društava Srbije i RS, a svečanost su uveličali migovi Vojske Srbije koji su nadleteli Trg republike.

Na Trgu republike okupio se veliki broj građana, koji su držali zastave Srbije i Republike Srpske.

Zvaničnici obe vlade obišli su i Narodni muzej i upoznali se sa nekim od najvažnijih umetničkih dela.

Predsednik Srbije je tom prilikom naglasio da će država pokušati da otkupi sva naša umetnička dela koja se nalaze na aukcijama kao i da postoji mogućnost da je pronađen zaručni prsten knjeginje Milice.

Večeras je i Kula Beograd bila u znaku Prvog svesrpskog sabora i na njoj je pisalo živela Srbija, živela Srpska, jedan sabor jedan narod, koju su krasile boje srpske trobojke.

Pre vatrometa, priređena je i velika bakljada na starom Savskom mostu.