10. jun 2024 00:37

Aleksandra Joksimović za Tanjug: Izbori veoma kompleksni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Joksimović za Tanjug: Izbori veoma kompleksni

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Bivša amabsadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović ocenila je večeras da su izbori za Evropski parlament bili vrlo kompleksni, da iziskuju duboke analize, ali da možemo očekviati da će koalicija koja će rukovoditi EU ostati približno slična onoj na vlasti.

Jokimović je to rekla za Tanjug na skupu Evropska noć izbora koja je povodom završnice izbora u Evropskom parlamentu organizovala Delegacija EU u Srbiji i porpal European Western Balkans na pitanje kako vidi izbore i da li njihov rezultat može uticati na agendu proširenja.

Proširenje će ostati na agendi ali koliko dugo, to ostaje veliko pitanje, rekla je ona i dodala da postoji mogućnost da se određeni procesi pomere u pozitvnom pravcu, ali kojom briznom teško je proceniti,

Podsetila je da je reč o 2030. i naglasila da ne treba gajiti preterana očekivanja koja dovode do pada evroentuzijazma u zemljama zapadnog Balkana.

"Prvi rezultati izbora pokazuju da su stranke koje čine sadašnju koaliciju u okviru Evropske komisije osvojile dovoljan broj mandata da imaju prostora da razgovaraju o novoj budućoj koaliciji koju bi sačinjavale grupacije stranaka Evropske narodne partije i socijaldemokrata", kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, očekivan je ishod izuzetno dobrih rezultata ekstremne desnice koja nije jedinstvena u stavovima po različitim temama i pitanjima,

Dodala je da iz tog razloga od te ekstremne desnice ne treba očekivati od njih jedinstven nastup u okviru Evropskog parlamenta.

Kako kaže, to se ozbiljno odražava na pojedinačne zemlje kao što je Austrija gde je Slobodarska partija pokazala potencijal da na izborima koji su predviđeni do kraja godine odnese pobedu kao i i da su u Francuskoj već raspisani izbori izbog izuzetno dobrog rezultata ekstremne desnice na izborima za EP.

Dodala je da je karakteristično to da su u državama članicama stranke vodile više unutrašnje političku kampanju nego kampanju koja se odnosila na teme od interesa za Evropsku uniju,

Podsetila je da je prethodna Evropska komisija zacrtala agendu pre svega kroz proces rasta gde je alocirano šest milijardi za region Zapadnog Balkana u smislu ekonomskog osnaživanja koji bi omogućio tržišnu utakmicu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Evropske unije.

Joksimović je ocenila je da postoji potreba ubrzana za daljem procesom proširenja i dodala da će on zavisiti i od reformske agende u samom regionu, ali i od budućih koraka Evropske unije.

Podsetila je da se gobalne dešavanja kreću velikom brzinom i da dovode do različitih promena.

Zato je kako kaže teško predvideti sve do najsitnijih detalja,

Kaže da rezultati govore u prilog tome i da bi potencijalno lider na čelu Evropske komisije mogla da ostane Ursula fonder Lajen, ali da je u ovom trenutku još rano govoriti o budućim koalicijskim razgovorima i pregovorima, pre svega unutar najjačih država članica u samoj Evropskoj uniji.

"U svakom slučaju bio je ovo jedan pokazatelj demokratskih kapaciteta država članica Evropske unije, koje su kroz još jedan izborni proces prošle uspešno, bez obzira što rezultati u svim državama nisu možda na nivou kako je bilo očekivano", kazala je ona.

Sa druge strane, pitanje ekstremne desnice se ne gleda na isti način u odnosu na državu iz koje potiče.

Dakle, već je došlo do određene podele u Evropskoj uniji na prihvatljive stranke ekstremne desnice kao što je stranka premijerke Meloni, za koju je još uvek aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen napravila jedan iskorak u pokušaju da se osnaži saradnja i ne bi li pridobila i njenu podršku za novi mandat kao predsednica Evropske komisije.

Naravno, ovo je sada izazvalo reakcije u drugim državama. Ovo su vrlo kompleksni izbori koji iziskuju duboke analize, ali bih rekla sve zajendo možemo očekvati da će koalicija koja će rukvoditi EU ostati približno slična onoj na vlasti.