10. jun 2024 14:47

Bocan-Harčenko: Važno da Rusija i Srbija nastave da vode nezavisnu politiku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bocan-Harčenko: Važno da Rusija i Srbija nastave da vode nezavisnu politiku

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas tokom obležavanja Dana Rusije da Srbiju i Rusiju vezuju dugi tradicionalni i prijateljski odnosi i da je važno za obe zemlje da vode nazavisnu politiku i da rade na daljem jačanju i unapređenju odnosa.

Istakao je da je i za Rusiju, kao i za Srbiju važno da čuva i jača suverenitet u svim sferama - u politici, ekonomiji, tehnologijama, kulturi i odbrani.

"Naravno i za Srbiju i za nas veoma važno čuvanje, jačanje, zaštita naših tradicionalnih vrednosti, verskih vrednosti i naših duhovnih veza. Gradićemo našu bilateralnu saradnju koja se razvija", rekao je ambasador.

Bocan-Harčenko je naglasio da se poruke sa Svesrpskog sabora podudaraju sa onim što predsednik Rusije Vladimir Putin naglaša kao osnovu za razvoj Rusije.

"Za nas je najvažnije da narod bude jedinstven, da se ekonomski razvija, da sarađuje, jer je to važno zbog promena u svetskoj ekonomiji. Menja se svet, menjaju se centri moći. Rusija je jedna od vodećih država za uspostavljanje novog međunarodnog poretka", rekao je ruski ambasador.

Podsetivši da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, naveo je da Rusija može da pružimo najbolju pomoć za Srbiju koja se odnosi na nacionalne interese.

"Srbija se ne pridružuje podršci sankcijama protiv Rusije, što je za nas veoma važno. U Srbiji postoji porast razumevanja s obzirom na druge prioritete, ali postoji interes prema različitim integracijama koje se pojavljuju", rekao je Bocan-Harčenko i ocenio da je Ana Brnabić, kada je bila predsednica Vlade, napravila "dobar ugovor između Srbije i evropsko-azijskih zemalja".

Svečanom prijemu u ruskoj ambasadi u Beogradu prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljinih poslova Marko Đurić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar telekomunikacija Dejan Ristić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministar sporta Zoran Gajić, ministar kulture Nikola Selaković, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojović, dipmolatski kor, predstavnici pravoslavne i islamske zajednice i javne ličnosti.

Dan Rusije je državni praznik koji se od 1992. godine obeležava 12. juna u čast usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike.

Donošenje ove deklaracije Prvog kongresa narodnih poslanika označilo je početak ustavne reforme u ruskoj sovjetskoj državi.

Novo ime zemlje usvojeno je 25. decembra 1991. godine, a godinu dana kasnije Vrhovni Sovjet Rusije proglasio je 12. jun nacionalnim praznikom.

Ukazom predsednika od 2. juna 1994. datum je ponovo proglašen nacionalnim praznikom.

Prema narednom predsedničkom ukazu 16. juna 1998, praznik je zvanično nazvan Dan Rusije.