11. jun 2024 14:11

Vučević sa Glišićem obišao radove na rekonstrukciji gimnazije u Mladenovcu i kompaniju Grand-ABM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević sa Glišićem obišao radove na rekonstrukciji gimnazije u Mladenovcu i kompaniju Grand-ABM

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

MLADENOVAC - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas zajedno sa ministrom za javna ulaganja Darkom Glišićem radove na rekonstrukciji gimnazije u Mladenovcu i istakao da investicije u obrazovanje imaju višestruku korist jer stvaraju bolji ambijent za rad i učenje, ali predstavljaju i svojevrsno ulaganje u budućnost zemlje.

"Ovo nije samo pitanje uređenja jednog školskog objekta, nego je i pitanje daljih investicija u našu državu. I radićemo zajedno sa ministrom Glišićem i ostalim članovima vlade, mnogo više na polju obrazovanja", rekao je Vučević prilikom obilaska radova i dodao da su dva najvažnija stuba za razvoj društva zdravstvo i obrazovanje. 

On je ocenio da se Gradska opština Mladenovac razvija i istakao da će država raditi na rešavanju onih pitanja koja su važna za građane te opštine.

"Važno je da rešite u Opštini Mladinovac pitanje vodosnabdevanja i velike projekte. Mladinovac je po veličini veći od većine opština u Srbiji. Ona jeste gradska opština i mora da ima zadovoljavajuću komunalnu infrastrukturu", rekao je Vučević.

Ministar Darko Glišić je naglasio da će rekonstrukcijom objekta više od 600 učenika dobiti nove prostorije za učenje.

"Nadam se da će negde od oktobra meseca imati priliku da budu zaista u jednom standardizovanom, modernom prostoru i da pohađaju nastavu. Rok je dakle da to bude u oktobru, ali smo se dogovorili da tokom letnjih meseci, probamo da intenziviramo radove, da probamo da taj rok skratimo možda na septembar", naglasio je Glišić.

Predsednik Gradske opštine Mladenovac Vladan Glišić istakao je da Vlada Srbije kontinuirano ulaže u tu beogradsku opštinu i dodao da su radovi na Gimnaziji Mladenovac peti projekat koji finansira nekada Kancelarija, a sada Ministarstvo za javna ulaganja. 

"Kada se završi ovaj objekat, učenici i profesori imaće dobre uslove za rad. Mladenovac se gradi i razvija. Imamo tri velika ekološka projekta. Uradili smo gasifikaciju cele opštine - više od 350 km nove gasifikacione mreže i 10 gasnih stanica", rekao je predsednik opštine.

On je dodao da je nastavljen projekat "Čista Srbija", koji podrazumeva postrojenje za preradu otpadnih voda i 70 kilometara nove kanalizacione mreže.

"A zahvaljujući Gradu Beogradu, reciklažni centar će biti završen do kraja godine, a to će biti uslov za gašenje naše deponije", rekao je predsednik opštine.

Tokom obilaska Mladenovca premijer i ministar su posetili i postrojenje porodične kompanije Grand-ABM koja se bavi proizvodnjom kartonske i drvene ambalaže.

Premijer je nakon obilaska proizvodnog pogona rekao da su takve kompanije veoma važne za razvoj zemlje i da bi želeo da ih ima više širom Srbije.

"Ovo je kompanija koja je počela kao porodični biznis. Sada je mala kompanija, a imaju plan da budu srednja kompanija i da u narednom periodu zaposle više od 100 ljudi. To je velika stvar i za njih, ali i za opštinu Mladenovac i celu državu. Mnogo ovakvih kompanija čini ekonomiju jedne zemlje", rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je Ministarstvo privrede podržalo tu kompaniju, da su dobili podsticaj, ali da su i sami podigli komercijalne kredite i bili spremni da preuzmu rizik. 

"Na državi je da pravi ambijent i bolje uslove i jasna i određena pravila, kako bi privrednici znali gde i kako da plasiraju kapital", rekao je Vučević.

Menadžer kompanije Grand-ABM Aleksandar Tomić rekao je da je poseta premijera za njih veoma značajna jer pokazuje da je njihov rad i trud prepoznat.

"Mi smo porodična firma i ove godine obeležavamo 19 godina postojanja. Trenutno imamo oko 20 zaposlenih. Planiramo da u nekom narednom periodu najpre zaposlimo još 30, ljudi, a cilj je da nas bude više od 100. To znači finansijsku podršku za više 100 porodica, koje i mi gledamo kao deo naše porodice", rekao je Tomić.