11. jun 2024 14:25

Balint Pastor: Važno je da Srbija ima predstavnika u Evropskom parlamentu, Koalicija Fides postigla dobar rezultat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balint Pastor: Važno je da Srbija  ima predstavnika u Evropskom parlamentu, Koalicija Fides postigla dobar rezultat

Foto: TANJUG/PANON RTV

SUBOTICA  - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je danas da je važno da Srbija i dalje ima predstavnika u Evropskom parlamentu (EP) i da je Koalicija Fides - KDNP postigla dobar rezultat na izborima za Evropsku uniju jer je od 21 mandata koji pripada Mađarskoj, osvojila 11 što predstavlja većinu mandata.

Pastor je za Subotički mađarski radio istakao da nikada do sada koalicija Fides- KDNP nije dobila ovoliko glasova na izborima za Evropski parlament, a od osvojenih 11 mandata, jedno mesto pripalo vojvođanskim Mađarima.

"U ličnosti Anamarije Viček, Savez vojvođanskih Mađara i zajednica vojvođanskih Mađara ponovo ima evropskog poslanika na listi Fides- KDNP. Raduje nas da su vojvođanski Mađari glasajući putem pisama u značajnoj meri doprineli ovom uspehu", rekao je Pastor.

Ocenjujući ukupne evropske izbore, on je rekao, da je u odnosu na rezultate primetno blago pomeranje udesno.

Pastor je komentarisao i to kako bi to moglo da utiče na položaj naše zemlje i rekao da ne smatra da će doći do značajnih promena.

"Ne očekujem velika čuda u promeni Brisela u odnosu prema Srbiji, ali vidimo da je u pojedinim zemljama Evrope ojačala desnica, što bi moglo da dovede do toga da se države drugačije odnose prema svom suverenitetu nego što je to ranije činio Evropski parlament i pojedina njegova tela. To bi moglo da znači da će i u Briselu drugačije gledati na proces pridruživanja Srbije", rekao je Pastor ocenjujući rezultate izbora za Evropski parlament.

Pastor je rekao da je proteklih godina Evropski parlament karakterisalo to što zbog napada liberalnih snaga, nisu zaista dostojno vrednovani napori Vlade Srbije i istakao da je to veoma nepravedno, jer se zna da Evropska unija ima brojne članice iz ovog regiona koje u trenutku pristupanja nisu ni izbliza bile pripremljene, kao što je to Srbija u ovom trenutku.

"Ipak, Srbija je još jako daleko od prijema u EU. Zbog toga je važno da ćemo imati Anamariju Viček kao predstavnika. Jedna lasta ne čini proleće, ali je važno da po pitanju svake od tema može da kaže šta je stvarnost u Srbiji", naglasio je Pastor.

On je rekao da će sada već izabrana Evropska poslanica Anamarija Viček imati trostruki zadatak jer će pored Mađarske i vojvođanskih Mađara zastupati i Srbiju, uprkos tome što Srbija nije zemlja članica EU.

"Dakle, treba da se uspostavi i saradnja sa Vladom Srbije - što neće biti teško s obzirom da je bila i državni sekretar - sa misijom Srbije u Briselu i ja sam uveren da će ona moći da doprinese ubrzavanju procesa pridruživanja Srbije EU", rekao je Pastor.

Pastor je, govoreći o nedavno održanim lokalnim izborima u Srbiji rekao da je SVM osvojio oko 58.000 glasova u 23 lokalne samouprave u kojima je izašao na izbore i da su svuda gde su imali listu uspeli da osvoje mandate.

Pastor je rekao da je to važno za Mađare koji žive kao malobrojna manjina u svojim sredinama, da je bitno da postoji odbornik koji može da zastupa interese zajednice kada je u pitanju upotreba jezika, organizovanje manifestacija, ili kulturnih programa.

Istakao je da su ovi izbori su potvrdili da su na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine pobedu odnele isključivo lista pod imenom Aleksandra Vučića i SVM i niko drugi.

"Potrebno je i to uzeti u obzir da lista koja je nosila ime Aleksandra Vučića, predsednika države, nije bila samo lista Srpske napredne stranke, već i Socijalističke partije Srbije, stranke Zavetnici, na pojedinim mestima i Srpske radikalne stranke i druga udruženja su se pojavljivala na ovoj listi", rekao je on.

Istakao je da će se nastaviti koalicija sa SNS, jer donosi dobrobit mađarskoj zajednici.

"Koalicija sa SNS treba da se održi i ona će se nastaviti, jer je veoma mnogo toga dobrog donela mađarskoj zajednici u Vojvodini. Do sutra ujutru bi mogli da nabrajamo infrastrukturna ulaganja koja su rezultat toga, ili rezultate na polju obrazovanja i kulture. Osim toga, to za rezultat ima i jednu političku stabilnost u zemlji i na teritoriji Vojvodine", rekao je Pastor.

On je izneo očekivanja da će se lokalne skupštine formirati do sredine jula, odnosno nakon što izborna komisija saopšti konačne rezultate teče rok od 30 dana za konstituisanje skupština.