12. jun 2024 21:10

Žigmanov na premijeri monodrame "Sama", nastaloj u okviru projekta "Upoznajmo Rome"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov na premijeri monodrame "Sama", nastaloj u okviru projekta "Upoznajmo Rome"

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovao je danas pozorišnoj premijeri monodrame "Sama", nastaloj u okviru projekta "Upoznajmo Rome", koji podržava Ekumenska humanitarna organizacija.

Monodrama koju je izvela Aleksandra Mihajlović Novikova iz Odseka za unapređenje položaja Roma resornog ministarstva izvedena je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, saopštilo je Ministarstvo.

Tom prilikom ministar je izjavio da je od velike važnosti vidljivost romskih tema i sadržaja u savremenim umetničkim praksama, budući da su one, putem afirmacije pozitivnih vrednosti, snažna brana uticajima i širenju negativnih stereotipa.

Žigmanov je prethodno posetio EHO Centar u Novom Sadu i bliže se upoznao sa radom ove organizacije, njihovim aktuelnim projektima i aktivnostima, od kojih se značajan deo odnosi na inkluziju Roma.

"Kada govorimo o uspešnoj inkluziji Roma, osim napora koje čine državne i lokalne vlasti, veoma su važne i aktivnosti organizacija civilnog društva, naročito u delu socijalnih programa i programa podrške obrazovanju mladih Roma i Romkinja", rekao je Žigmanov.

Iskazujući interes za izazove s kojima se u radu suočavaju, Žigmanov je dodao da su iskustva koje ima Ekumenska humanitarna organizacija na području Vojvodine više nego dragocena.

Ova organizacija već 30 godina kroz pisanje i realizovanje projekata, vođena hrišćanskim etičkim vrednostima, doprinosi izgradnji pravednog društva u kojem se poštuju različitosti.

Kako je navedeno u njihovoj internet prezentaciji, ljudska prava, jednakost i ljudsko dostojanstvo, mir i pomirenje, međuverska i međureligijska saradnja, solidarnost, socijalna pravda i inkluzija, održivi razvoj, odgovornost, efikasnost i transparentnost, osnovne su vrednosti EHO-a kojima se organizacija rukovodi u svom radu.