14. jun 2024 15:54

Tamara Vučić obišla svoju nekadašnju osnovnu školu "Jovan Cvijić" u Loznici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić obišla svoju nekadašnju osnovnu školu "Jovan Cvijić" u Loznici

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

LOZNICA - Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je danas Osnovnu školu "Jovan Cvijić" u Loznici, koju je kao učenica pohađala i poručila da je u razgovoru sa Ministarstvom za javna ulaganja dobila uveravanja i obećanje da će ta obrazovna ustanova dobiti potpuno novu fiskulturnu salu.

"Koračajući ka Ekspu 2027, toj velikoj izložbi koja nas očekuje u Srbiji uvidevši u kakvom je stanju fiskulturna sala, ja sam imala tu smelost da negde u ime cele škole razgovaram sa Ministarstvom za javna ulaganja. I dobila sam uveravanja i obećanje da će biti izgrađena potpuno nova fiskulturna sala i to četiri do pet puta veća", rekla je Tamara Vučić obraćajući se na svečanoj ceremoniji, kojoj su pored nastavnika i rukovodstva škole prisustvovali i njeni nekadašnji školski drugovi i nastavnici koji su danas u penziji.

Ona je dodala da je školi već obezbeđen video nadzor, jer je bezbednost učenika i nastavnika apsolutni prioritet.

"Moram da priznam da je ovaj dan zaista duboko i posebno emotivan za mene, zato što me za period proveden u ovoj školi vezuju zaista duboke emocije - lepe i pozitivne, pre svega. Period koji sam provela u ovoj školi od petog do osmog razreda je period raznih izazova, imajući u vidu da sam promenila okruženje, jer sam došla iz jedne druge škole", rekla je Vučić.

Ona je dodala da je taj period bio obeležen brojnim izazovima po pitanju školskih aktivnosti, odnosa sa drugarima, naznakama prvih ljubavi, ali da veruje da kroz slična iskustva i izazove prolaze i današnji đaci.

"Posebno sam ponosna, a verujem da će se moji drugari i drugarice složiti, na to što smo zaista poštovali i uvažavali naše nastavnike", rekla je Vučić.

Supruga predsednika Srbije je naglasila da se upravo u tome krije poruka koju je danas želela da pošalje - da je veoma važno uvažavati i poštovati učitelje, nastavnike i profesore i ceniti njihov autoritet, vreme, znanje i iskustvo koje žele da podele i da prenesu na mlađe generacije.

Ona se za govornicom podsetila reči i saveta nekadašnjih nastavnika i istakla da ih se i skoro 30 godina nakon završetka osnovne škole seća, jer su kako je rekla, preneti sa puno ljubavi, emocija i pedagoškog znanja.

Direktor škole Milenko Đurović je rekao da se OŠ "Jovan Cvijić" može pohvaliti velikim uspesima svojih nastavnika i đaka i izuzetnim rezultatima ostvarenim na republičkim takmičenjima.

"Ipak, uspeh i uticaj neke škole vidi se najviše po tome da li joj se njeni đaci vraćaju. Ako ste stvorili uspešnog pojedinca koji zaboravi na svoje korene, na svoj zavičaj, na svoj jezik, smatram da niste uradili posao do kraja kako treba. Tek kada se svaki pojedinac osposobi, ali i veže za svoju zajednicu, onda je smisao obrazovanja i jedan dublji ljudski smisao ostvaren", rekao je Đurović.

On je dodao da se škola diči diplomatskim uspesima i humanitarnim radom supruge predsednika Srbije koje su, kako je istakao, uvek pratili sa neiskrivljenim ponosom.

Nakon obraćanja, Tamara Vučić je u ime škole uručila nagrade učenicima čiji su radovi na školskom literarnom konkursu "Zašto volim srpski jezik" ocenjeni kao najbolji.

Tokom svečanog dela nastupio je školski hor koji je najpre izveo himnu škole, a kasnije kompozicije "Prošetaj Lelo" i "Tajna vinove loze".

Članovi recitatorske i dramske sekcije su izveli kratku predstavu, a učenici nižih razreda - plesnu tačku "Luda žabica".

Nastavno osoblje i direktor škole su suprugu predsednika tokom obilaska upoznali sa promenama koje je škola doživela otkako je ona završila osmi razred.

Vučić je sa rukovodstvom obišla i dvorište škole u kome je kao mlada igrala rukomet, a obišla je i fiskulturnu salu i uručila sportsku opremu koju je obezbedila Republika Srbija.

Učenicima šestog razreda, supruga predsednika Srbije se obratila na francuskom jeziku i sa njima razgovarala o značaju poznavanja stranih jezika, ali im i poručila da se trude da znanje stranih jezika konstantno usavršavaju.

Tokom obilaska, Vučić je uzela učešće i u radionici "Naša kuhinjica" i zajedno sa učenicima 4. razreda i učiteljicom Jelenom Lazarević pokazala svoje umeće u spremanju pite, štrudle, vanilica, kiflica i voćne salate.

Najuspešniji učenici škole i članovi novinarske sekcije "Sećanja na osnovnu školu” su razgovarali sa Tamarom Vučić, a tekst intervjua će biti objavljen u školskom časopisu "Mladost".