17. jun 2024 10:05

Analitičar Ivan Miletić: Samit o Ukrajini pokazao da je svet vrlo podeljen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičar Ivan Miletić: Samit o Ukrajini pokazao da je svet vrlo podeljen

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas da je, iako je nakon mirovnog samita o Ukrajini koji je održan proteklog vikenda u Švajcarskoj, vrlo jasno koje su zemlje grupisane oko Ukrajine, samit takođe pokazao da je svet vrlo podeljen, jer je samo 80 zemalja potpisalo deklaraciju o Ukrajini.

On je u izjavi za Tanjug ocenio da je samit bio pokušaj da se grupiše jedan broj zemalja oko Ukrajine i dodao da je to samo početak jednog procesa koji može da se desi.

"Mislim da se nalazimo na početku mukotrpnog procesa koji će na kraju verovatno izroditi neki mir na teritoriji Evrope i nadamo se da neće doći do eskalacije sukoba", rekao je Miletić.

Na pitanje zašto je važno da još jedan mirovni samit o Ukrajini bude pre predsedničkih izbora u SAD, što je najavio švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis, Miletić kaže da je sadašnjoj američkoj administraciji važno da pokaže na međunarodnom planu da ima inicijativu i podršku velikog broja zemalja, što bi mogla da iskoristi u kampanji.

Prema njegovom mišljenju, generalno nije dobro da se veliki svetski problemi vezuju za izbornu kampanju jedne svetske sile, jer onda gube smisao i važnost.